Znate li da su Persijanci izmislili klima uređaje?

Zahvaljujući Vilisu Havilandu danas možemo bez problema da podnesemo vrućinu, jer nam je omogućio klima uređaj. Zaštitu od sunca ne možemo zamisliti bez Rej Ban naočara… Mnoga otkrića, bez kojih ne možemo da zamislimo moderni svet pronašle su drevne civilizacije. U ovom tekstu otkrićemo Vam samo neke od tih epohalnih pronalazaka koje su nam promenile život.

PERSIJANCI SU IMALI KLIMA UREĐAJE

Prva asocijacija na Persiju je, naravno, Aladin i njegova čarobna lampa. Međutim, na Persiju, osim momka koji leti na ćilimu i neverovatnog blaga te zemlje, može da nas asocira još nešto – klima uređaji!

Zaista na prvo čitanje zvuči čudno, ali i mi smo se, kao verovatno i vi, odmah zapitali… Kako sad to? Kako je to počelo? Persijanci su krenuli da prave podvodne sisteme za navodnjavanje po imenu kanati. U jednom trenutku su shvatili da ako naprave kulu kroz koju će prolaziti topao vazduh, dobiće podrum sa veoma hladnim vazduhom. Tako su građani mogli da sede u svojim hladnim prostorijama, dok napolju sunce prži.

Persinajci su, pored klima uređaja, napravili i posebne prostorije – frižidere gde su čuvali stvari od kvarenja, i to 400 godina pre Hrista! Imali su I poštansku službu koja je identična našaoj. Fascinantno, zar ne?

U RIMU SU POSTOJALI TRŽNI CENTRI

Moramo se složiti da simbol modernog, potrošačkog, sveta predstavljaju tržni centri. Ali, tržne centre imale su i stare civilizacije. Rimljani su više od svega voleli da provode vreme u tržnom centru i naravno da kupuju. Njihov najpoznatiji tržni centar bio je Trajanova tržnica, sagrađena 113. godine od strane cara Trajana.

Centar je imao 150 radnji (!), na više nivoa. Rimljani su kupovali zlato, srebro, odeću, dekoraciju, kozmetiku… Postojale su i javne službe u slučaju da je bila potrebna pomoć pravnika ili doktora.

Pored toga, u centru su se nalazili i pravi lanci restorana brze hrane. Zapravo, Rimljani su obožavali koncept „za poneti“. A mislili smo da je sve krenulo od Meka.. 

 

ZUBARI U AZIJI

Odlazak kod zubara nije nešto što nam je na vrhu liste „za uraditi“, ali to je neizbežno.. Već 9.000 godina. Upravo pre toliko su se pojavili prvi zubari kod drevnih naroda u Pakistanu. To nije bilo  najprijatnije iskustvo, jer u to vreme nije bilo anestetika, pa su pacijenti morali da trpe bušenje zuba oštrim kostima na živo.

Sa druge strane, američki Indijanci su svoje zube ukrašavali dragim kamenjem, koje su podrazumevale skidanje sloja na zubu i korišćenje lepka.

Stari Egipćani su izmislili pastu za zube I tablete za svež dah od nane, meda I cimeta. Ovaj izum se zadržao I do dana današnjeg, jer ova pasta za zube dokazano sprečava upalu desni.

PRVE NAOČARE ZA SUNCE

U XVI veku zaštita od sunca bio je kišobran, a danas obavezan nakit na licu su upravo naočare. Drevni Inuiti su nosili prve naočare za sunce. Osim što su bile efikasne, naočare su bile I kul! Pomagale su im da posmatraju tundru po veoma svetlom danu ili snegu.

NEANDERTALSKA MEDICINA

Veorvali ili ne, neandertalci su znali o medicini više nego neki od nas! Na primer, kada su imali probleme sa varenjem ili infekcijama koristili su kamilicu. Pored toga, zna se da su čuvali biljke i koristili ih za rešavanje brojnih zdravstvenih problema.

Ostaje nam samo da im budemo zahvalni na ovim divnim otkrićima i da nastavimo da se trudimo da uvek otkrijemo još ponešto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here