AFA lideršip samit okupio vodeće lidere i liderke iz različitih industrija

Drugi AFA lideršip Samit je bio posvećen temi “Inovativni lideršip u svetu ubrzanih promena izazvanih tehnološkim napretkom”. Samit je otvoren okruglim stolom čija je tema bila “EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA KROZ IMPLEMENTACIJU INOVACIONIH TEHNOLOGIJA”.

Samit je otvorila Žaklina Kušić, programska direktorka AFA asocijacije i AFA Samita, koja je istakla da je budućnost u kolaboraciji na svim nivoima jer više niko ne moze sam da rešava brojne probleme društva i promene koje se ubrzano dešavaju i da je AFA zajednica dobar primer kako se brzo i lako pokreću inicijative kada udružimo snage i ideje, znanje, ekspertizu, uticaj i kada radimo zajedno. „ AFA Samit je rezultat te sinergije kao i Nedelje inovacija koje je takodje pokrenuta nedavno, inicirajući saradnju između nauke i inovativnih tehnoloških kompanija i privrede. Verujemo da su saradnja i zajednički rad, jedini put za stvaranje progresivnog društva jednakih mogućnosti za sve, u svetu koji se pod uticajem eksponencionalnih tehnologija menja više i brže nego ikada pre, stvarajući veliku neizvesnost ali i brojne nove prilike. Ovogodišnji AFA Samit ima za cilj da sagleda kakvi su nam lideri potrebni za novo vreme, lideri koji mogu brzo i efikasno da rešavaju sve kompleksnije probleme društva, kao i da idu u susret izazovima novog vremena,” rekla je Žaklina Kušić, programska direktorka AFA asocijacije i AFA Samita.

Na otvaranju se obratio i Stefan Vanoverbeke, direktor IKEA za jugoistočnu Evropu, koji se osvrnuo i na to kako je postao ambasador za prava žena, podsećajući se ekonomske zavisnosti svoje majke i svoje odlučnosti da se posveti osnaživanju žena na radnom mestu kao izvršni direktor. U svom govoru obratio se svim zainteresovanim stranama, pozivajući na akciju da zajednički radimo na bržem zatvaranju postojećeg rodnog jaza. Ikea je odličan primer da izbalansirani timovi u kojima su podjednako zastupljene žene i muškarci daju najbolje rezultate, da je jednaka zarada za isti posao – pravilo, dok je životna ravnoteža – da balansiraju posao i porodicu i dobiju najbolje od oba, omogućena svima – ne samo ženama.

Ministarka bez portfelja, gospođa Slavica Đukić-Dejanović je istakla da je u svetu promena izazvanih tehnološkim napretkom primetna težnja države da se u manjoj ili većoj meri sačuvaju radna mesta. „Možda bi ipak bolji pristup bio ako bismo svi zajedno težili da umesto radnih mesta sačuvamo čoveka. Kompanije odlaze  i dolaze. Radna mesta se otvaraju ali zatvaraju, ono što ostaje je čovek.“ Takođe je istakla da aktivnosti organizacije kao što je AFA pružaju dodatni podstrek ženama da pronađu načine za veću uključenost u samo društvo i da ga oblikuju po svojim potrebama i merama.

Moderator okruglog stola bila je Rina Bar Tal, bivša potpredsednica Ženske mreže Izraela, a među njenim sagovornicima su bili: ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fišer Kam, Brankica Janković poverenica za rodnu ravnopravnost, Sonja Licht predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Jelena Sekulić –Nedeljković projektna menadžerka projekta „Ključni koraci ka radnoj ravnopravnost“ UN Women, Marija Desivojević zamenica predsednika Delta Holding, Jelena Galić predsednica Izvršnog odbora AIK Banke, Yana Mikhailova generalna direktorka za jugoistočno tržište kompanije Nestle, Vesna Crnojević-Bengin suosnivačica BioSense Instituta, Goran Svilanović generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju i Milan Šolaja generalni direktor Vojvodina ICT Klastera.

 

Među prisutnima su bili i Dragan Stojkov slikar, Simona Mirela-Miculescu predstavnica generalnog sekretara UN i šef kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu, ambasadorka Australije Rut Stjuart te veliki broj studenata i studentkinja sa različitih fakulteta.

AFA asocijacija je globalna mreža uspešnih, proaktivnih žena iz različitih oblasti, koje žele da kreiraju pozitivne promene i iskoriste svoje znanje i ekspertizu za brzi razvoj društva. Platforma za afirmaciju žena i njihovo aktivno učešće u kreiranju budućnosti i stvaranju društva podjednakih mogućnosti za sve, zasnovanog na znanju, obrazovanju, radu, etici i ličnoj odgovornosti. U saradnji sa kompanijama, organizacijama, institucijama i vladom, AFA asocijacija otvara mogućnost ženama čiji potencijal još uvek nije dovoljno iskorišćen i vrednovan, da napreduju i kontinuinirano, zajednički, aktivno učestvuju u rešavanju najvažnijih problema društva, realizujući svoj kreativni i stvaralački potencijal. Verujemo da kompanije i ekonomije imaju bolje rezultate kada su žene podjednako uključene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here