Akademske ili strukovne studije?

Poslednjih dana prilično se govori o Članu 41. Zakona o visokom obrazovanju (Službeni glasnik RS, br. 88/17), koji je stupio na snagu 07.10.2017. godine, koji glasi:

„Između različitih studijskih programa, u okviru istog stepena i vrste studija može se vršiti prenošenje ESPB bodova.“

Akademske ili strukovne studije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je Dopisom namenjenim svim visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji preciziralo šta se pod navedenim članom  podrazumeva:

  • Nije dozvoljen prenos ESPB-a između različitih nivoa studija (sa osnovnih studija na master, sa master studija na doktorske studije).
  • Nije dozvoljen prenos ESPB-a između različitih vrsta studija (sa strukovnih na akademske studije i obrnuto).

Jednom rečju, nakon završenih strukovnih, ne mogu se upisati master akademske studije. Takođe, nakon 07.10.2017. godine nije moguć prelazak sa strukovnih na akademske studije i u toku studiranja. Tako, npr. upisom na strukovne studije sebi ste odredili dalje školovanje – isključivo u okviru strukovnih studija.

Reklama

Shodno Članu 34. Zakona o visokom obrazovanju:

„Na akademskim studijama izvodi se akademski studijski program, koji osposobljava studente za razvoj i primenu naučnih, umetničkih i stručnih dostignuća.

Na strukovnim studijama izvodi se strukovni studijski program, koji osposobljava studente za primenu i razvoj stručnih znanja i veština potrebnih za uključivanje u radni proces.“

Nakon ovih pojašnjenja, uporedićemo strukovne i akademske studije:

  1. Praksa pokazuje da poslednjih godina poslodavci RADIJE ZAPOŠLjAVAJU DIPLOMCE AKADEMSKIH STUDIJA, pogotovu kad je nastava koncipirana na spoju teorijskog i praktičnog rada. To dokazuje i činjenica da su do sada mnogi svršeni studenti strukovnih studija svoje dalje studiranje nastavljali na akademskim studijama.
  2. Iskustvo pokazuje da svršeni studenti akademskih studija, POSEDUJU ZNANjA koja ih čine produktivnim, dobrim rukovodiocima, uspešnim edukatorima-prenosiocima znanja timu kojim upravljaju i povezivanju delovanja različitih sektora, čime omogućavaju efektivnije funkcionisanje i progres institucija u kojima su zaposleni.
  3. Akademske studije NUDE ŠIRI IZBOR RAZLIČITIH STUDIJSKIH PROGRAMA NA SVIM NIVOIMA STUDIJA – OD OSNOVNIH, MASTER DO DOKTORSKIH STUDIJA.

Zato ne ograničavajte svoju budućnost, već idite ka uspehu!

STUDIRAJTE ONO ŠTO NAJVIŠE VOLITE!

1 COMMENT

  1. Bla bla bla, jedina prednost akademskih u odnosu na strukovne je ta sto imaju i doktorske srudije dok strukovne nemaju. Retko kome su bitne doktorske, tako da prestanite favorizovati toliko akademske. Na kraju krajeva, u Srbiji sve ide preko veze, bez obzira na to koju diplomu imali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here