Aleksandar Ilić (20): NJEGOVI CRTEŽI SU OSVOJILI SVET!

Najveću motivaciju dobijam kada pogledam oko sebe i vidim šta sam sve postigao za kratko vreme. Tada znam da mogu još bolje uz rad i trud– kaže talentovani crtač čije su radove pohvalile poznate ličnosti širom sveta.

slika 1

Majstor svog zanata: Aleksandar Ilić

Kada se mladi Lozničanin Aleksandar Ilić lati papira i olovke, stvar postaje ozbiljna. Njegovi crteži poznatih ličnosti deluju identično kao njihove profesionalne fotografije, te se mnogi, zadivljeni talentom ovog mladića, nalaze u nedoumici da li je precrtavao ili ne. Istina je sledeća: Aleksandar zna znanje. Njegov talenat za crtanje je primećen još u osnovnoj školi, a posle dosta vremena i na društvenim mrežama svetski poznatih ličnosti čije je portrete Aleksandar radio. Naravno, oni su imali samo reči hvale za njega, što je za njega velika čast i motivacija za dalji rad. Za “Portal Mladi”, Aleksandar ponosno govori o  svojim počecima, crtežima i javnim pohvalama širom sveta.

ČIST TALENAT

Aleksandar je svoj talenat za crtanje otkrio još u osnovnoj školi. Sa ocenama iz likovnog nije imao problema. Prvog crteža se ne seća, ali voleo bi da ga ima danas, kaže on. Čast da se nađe na  njegovom prvom portretu imala je njegova nastavnica geografije:

-Talenat za crtanje otkrio sam još pre osnovne škole. Može se reći da sam oduvek lepo crtao, ne sluteći da će mi to biti profesija jednog dana. Prvi portret sam uradio davne 2009. godine. To je bila moja nastavnica geografije Jugoslava Đurić. Ona se toliko oduševila, da sam joj poklonio papir, a uradio sam i identičan crtež koji čuvam za sebe. Iz likovnog sam uvek imao najbolju ocenu. Čak sam i drugovima i drugaricama iz odeljenja crtao radove kako bi dobili bolje ocene, ali nastavnica Dušica bi to uvek primetila i samo bi se nasmejala, kaže Aleksandar na početku našeg razgovora.

Čist talenat je u pitanju. Kaže da nikada nije išao na privatne časove, niti proučavao literaturu iz ove oblasti. Što je više radio, to je više napredovao:

-Napredak se vidi, pogotovo od 2013. godine, kada sam krenuo ozbiljnije da se bavim crtanjem. Nikada nisam išao na privatne časove, već sam uz svakodnevni rad unapredio svoju tehniku i kvalitet crteža, iskreno priča Aleksandar.

SHAKIRA OD 150 SATI

Ne zna tačan broj portreta koje je uradio, ali pretpostavlja da ih ima oko 200. Najveća inspiracija su mu svetski poznate ličnosti iz sveta muzike, filma i mode, koje se najčešće nalaze na njegovim radovima. Njegov rad se isplatio i mnoge od njih su i videle njegove radove. Rado su ih podelile sa svojim sledbenicima na društvenim mrežama i pohvalile Ilića za trud i talenat:

-Većinom crtam poznate ličnosti, jer me na neki način inspirišu njihovom muzikom, glumom i pojavom. Portret Shakire mi je definitivno omiljeni, zato što mi se zahvalila preko sve tri društvene mreže, na šta sam mnogo ponosan. Bio sam istovremeno i zbunjen i srećan.  Kada sam video, nije mi bilo svejedno. Stvarno je to neverovatan osećaj. Crteže su do sada videli Shakira, P!nk, Alyssa Milano, Rose McGowan, Antonia, Inna, Martin Garrix, Alexandra Stan, Cara Delevigne, Emina Jahović i mnogi drugi. Kada radim crteže za sebe, uvek se i potrudim da osoba koju crtam to i vidi. To je za mene velika čast –govori Aleksandar.

slika 2

Shakira se oduševila svojim portretom

Kada Aleksandar radi crteže, tu nema mesta improvizaciji. Ulaže dosta svog vremena i truda i obraća pažnju na svaki detalj, kako bi izgledalo uverljivo – baš kao sa profesionalne fotografije. Naravno, pored talenta, dosta zavisi i od kvaliteta alata kojim raspolaže:

-Veliki sam perfekcionista, pa i dok crtam, imam potrebu da svaki detalj koji je na slici prenesem na papir. Od kvaliteta slike zavisi koliko mi je potrebno za jedan portret. Crteže za sebe radim malo duže nego porudžbine, jer su to slike sa malo većom rezolucijom i više detalja. Portret Shakire sam radio preko 150 sati i uopšte ne žalim zbog toga, jer se trud isplatio. Ako hoćeš da nacrtaš neki portret, potreban ti je i kvalitetan materijal: odgovarajući papir, olovke i gumice. Sve ostalo je u tehnici koju svako gradi za sebe –kaže on.

RADOVI  PROPUTOVALI  SVET

Iako ih itekako zaslužuje, Aleksandar još uvek nije imao prilike da dobije nagradu za svoj rad. Ali optimističan je, veruje da će se i to desiti jednog dana. Motivišu ga raniji radovi koji ga okružuju u sobi u kojoj radi. Na pitanje, da li mu nekad nije do crtanja, Aleksandar odgovara:

-Ja uvek imam volje za crtanjem, što i mene samog ponekad iznenađuje. Nikada mi nije teško da nacrtam nešto. Možda zato što dve godine konstantno radim, pa sam ušao u taj ritam. Ali, ima dana kada mora malo da se odmori. Treba da se odmore oči. (smeh)

Uglavnom radi portrete ljudi, jer to ljudi najviše naručuju. Do 2013. godine, crtanje mu je bilo samo hobi, a sada radi i po narudžbini.

-Posle 2013. godine, krenuo sam malo ozbiljnije da radim. Počeo sam da prodajem radove po Srbiji, a zatim sam odlučio da pređem na inostranstvo. Do sam imao prilike da šaljem radove u Ameriku, Australiju, Englesku, Nemačku, Litvaniju, Italiju i Hrvatsku.

slika 3

Verujemo da znate o kome se radi na ovim slikama

Pre bavljenja crtanjem, Aleksandar se dugo bavio folklorom, koji je trenirao više od 11 godina. Vrlo je ponosan na sve što je postigao na tom polju:

-Folklor je bio moj prvi hobi i to čak 11 godina. Na to sam veoma ponosan. 2006. godine sam osvojio zlatni dukat u igranju kola u mestu Stolice kod Krupnja. To je jedan od srećnijih trenutaka u mom životu, istakao je Aleksandar.

Ukoliko ovako nastavi, pred Aleksandrom je uspešna budućnost. Međutim, nije hteo previše da priča o planovima. Skoncentrisan je na sadašnjost:

-Ne želim ništa da planiram unapred. Neka stvari idu svojim tokom. Ali, ako bih razmišljao za par godina unapred, vidim sebe iznad ovih granica. Svima bih poručio da ne odustaju od svojih snova. Borite se za njih i uspećete u tome. Pojačajte muziku i samo napred –poručio je Aleksandar na kraju intervjua.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here