10 najstarijih univerziteta na svetu

Naveli smo 10 najstarijih univerziteta na svetu od kojih se svi nalaze na listi najnovijeg rangiranja.

Centri visokog obrazovanja postoje već hiljadama godina, a neki čak i milenijum. Ali ne izdrže svi test vremena. Tokom vekova, mnogi najstariji univerziteti na svetu su raspušteni, podeljeni na autonomne koledže ili su modernizovani iznad svakog priznanja.

10_of_the_oldest_universities_in_the_world_1

Drevne institucije koje su se održale su značajne ne samo zbog njihovog istorijskog nasleđa već i zbog toga što su dokazale da mogu da se adaptiraju modernom svetu i da ostanu relevantne u svetu globalizacije uprkos velikoj konkurenciji. Mnogi najstariji univerziteti na svetu su među najprestižnijim i popularnim, nudeći bogat spoj istorijskog nasleđa i savremene perspektive.

Većina se nalazi u Evropi zbog impresivnog broja univerziteta koji još uvek rade, ali tu je takođe i predstavnik Afrike kojeg treba razmotriti….

10 najstarijih univerziteta na svetu

 • Univerzitet u Bolonji
 • Univerzitet u Oksfordu
 • Univerzitet u Salamanki
 • Univerzitet u Parizu
 • Univerzitet u Kembridžu
 • Univerzitet u Padovi
 • Univerzitet u Napulju – Federico II
 • Univerzitet u Sijeni
 • Univerzitet u Koimbri
 • Al-Azhar univerzitet
 1. Univerzitet u Bolonji

university_of_bologna_italy

Lokacija: Italija

Osnovan: 1088

Univerzitet u Bolonji koji ima svoj moto na latinskom “Majka hraniteljica svih učenosti”, osnovan je 1088. i nikad nije prestajao da radi, drži titulu najstarijeg univerziteta na svetu. Do skoro, ovaj univerzitet je imao samo doktorske studije ali danas ima raznovrstan izbor katedri na svim nivoima. Nalazi se u Bolonji, u Italiji, ima oko 85.000 upisanih studenata od kojih 30.000 postdiplomaca. Od poznatih alumnista su trojica papa, brojni biznismeni i nekoliko italijanskih političara. Univerzitet u Bolonji se nalazi na 182.mestu na rang listi QS World University Rankings 2014/2015.

2. Univerzitet u Oksfordu

university_of_oxford_3

Lokacija: Engleska

Osnovan: 1096-1167

S obzirom na to da se na listi diplomaca nalazi 26 premijera Engleske, 20 nadbiskupa u Kenterberiju, 12 svetaca, 27 dobitnika Nobelovih lauerata, 47 dobitnika Nobelove nagrade jedan od kojih je Stiven Hoking, ovaj univerzitet je jednako poštovan koliko je star. Iako je tačan datum osnivanja još uvek nejasan, postoji dokaz da učenje datira od 1096, a neki tvrde da je počelo još ranije. Trenutno se nalazi na 5.mestu na svetskoj rang listi, Univerzitet u Oksfordu je zaista jedan od najbolje rangiranih i najstarijih univerziteta na svetu, koji podržava zajednicu od oko 22,000 studenata i ima najveću univerzitetsku štampu na svetu.

3. Univerzitet u Salamanki

university_of_salamanca_spain

Lokacija: Španija

Osnovan: 1134

Još jedan od najstarijih univerziteta u Evropi, osnovan je 1134 a kraljevska povelja mu je dodeljena 1218. Posle sada već zatvorenog Univerziteta u Palensiji, Univerzitet u Salamanki se nalazi zapadno od Madrida. Može da se doda da je u ovoj instituciji Kristofer Kolumbo zatražio kraljevsku podršku da ode na ekspediciju ka Indijskom okeanu, u poznim godinama 15.veka. Danas se ovaj univerzitet nalazi između 481-490 mesta na listi svetskih univerziteta i ima preko 30.000 studenata raspoređenih u 9 kampusa.

4. Univerzitet u Parizu

university_of_parisLokacija: Francuska

Osnovan: 1160-1250

Osnovan između 1160. i 1250. u glavnom gradu Francuske, Univerzitet u Parizu poznat kao “Sorbona”, smatra se jednim od prvih univerziteta u Evropi. Kako istorija kaže, Univerzitet u Parizu je bio suspendovan između 1793-1896, malo pre Francuske revolucije. Danas je ovaj univerzitet raštrkan po gradu, podeljen na 13 autonomnih institucija 1970.godine, koje održavaju visoku reputaciju originalnog univerziteta. Od ovih 13, najbolje rangirani su Université Pierre et Marie Curie (UPMC, na 115. mestu na svetskoj rang listi), Université Paris-Sud (209.mesto) i Université Paris Diderot – Paris 7 (210.mesto).

5. Univerzitet u Kembridžu

university_of_cambridge_uk

Lokacija: Engleska

Osnovan: 1209

Grupa naučnika je 1209.godine osnovala Univerzitet u Kembridžu nakon što su napustili Univerzitet u Oksfordu zbog političkih razloga. Danas ovaj univerzitet prednjači, nalazeći se na drugom mestu na svetu zajedno sa Kraljevskim koledžom u Londonu. Imajući mnogo zajedničke tradicije, Oksford i Kembridž održavaju zdrav odnos rivalstva koji se svake godine ispoljava na poznatim veslačkim trkama. Kembridž ima više od 18.000 studenata, od kojih su 6.000 postdiplomci.

6. Univerzitet u Padovi

la_specola_tower_university_of_padua

Lokacija: Italija

Osnovan: 1222

Univerzitet u Padovi – na italijanskom Università di Padova ili UNIPD, osnovan je 1222.godine (iako postoje dokazi da je osnovan i ranije) I jedan je od mnogih srednjovekovnih univerziteta u Italiji koji i dalje radi. Danas se nalazi na 262.mestu, i cenjen je zbog revolucionarnih ranih istraživanja na polju astronomije, prava, medicine i filozofije. Ima više od 40.000 studenata u gradu Padovi, mestu dešavanja Šekspirovog poznatog dela Ukroćena goropad. Ovaj univerzitet je 1545.godine otvorio botaničku baštu koja je danas jedna od najstarijih akademskih bašti na svetu. Takođe ima i 9 muzeja.

7. Univerzitet u Napulju – Federico II

university_of_naples_federico_ii_italy

Lokacija: Italija

Osnovan: 1224 (1258)

Osnovao ga je Frederik II, 1224.godine, vladar Svetog Rimskog kraljevstva. Nalazi se u Napulju, po veličini treći najveći grad i jedan od najstarijih gradova na svetu. Na rang listi zauzima 345.mesto, a nudi širok izbor katedri za studentsku zajednicu od oko 100.000 studenata. Među najpoznatijim alumnistima se nalazi filozof i teolog Toma Akvinski.

8. Univerzitet u Sijeni

university_of_siena_italy

Lokacija: Italija

Osnovan: 1240

Nalazi se u gradu Sijeni u regiji Toskane. Ovaj univerzitet je jedan od najstarijih na svetu, velikog svetskog ugleda, nalazi se između 471-480 mesta na rang listi. Broj upisanih studenata ide preko 20.000 što znači da kampus u Sijeni sadrži polovinu od čitave populacije grada. Sam centar grada je od velikog istorijskog značaja i nalazi se pod zaštitom UNESKOa. Godišnje ovaj grad poseti preko 160.000 turista koji žele da probaju hranu, razgledaju umetnost, muzeje i srednjovekovno nasleđe.

9. Univerzitet u Koimbri

university_of_coimbra_portugal

Lokacija: Portugal

Osnovan: 1290

Iako je prvo osnovan u glavnom gradu Portugala, 1290.godine, ovaj univerzitet (351.mesto na rang listi) je nekoliko puta premeštan po zapovesti vladara i na kraju konačno biva oformljen u Koimbri, trećem najvećem urbanom centru Portugala i kolevki rimske istorije. Sastoji se od grupa studenata približno 25.000. Ovaj univerzitet je pretrpeo mnoge radikalne reforme i nekoliko decenija 18.veka je bio jedini univerzitet u Portugalu koji je bio aktivan. Zbog istorijskih zdanja, otvorenog dvorišta, kulturnih tradicija, i zadivljujućih pejzaža, univerzitet je stavljen pod zaštitu UNESKOa.

10. Al-Azhar univerzitet

al_azhar_university_egypt

Lokacija: Egipat

Osnovan: 970

Iako nije dobio status univerziteta sve do 1961.godine, Al Azhar univerzitet je osnovan čak 970.godine, u Kairu, u Egiptu. Prvobitno osnovan kao “medresa”, podučavajući učenike od prvog do trećeg razreda, Al Azhar je prvo poznat kao centar islamskog podučavanja a zatim je razvio moderni program sa sekularnim predmetima, čime je zagarantovao opstanak. Tokom vremena, škola je bila politički nestabilna, najviše tokom 12.veka kada je nova dinastija preuzela vlast i uništila preko 100.000 tekstova. Danas se ovaj univerzitet nalazi ispod 701.mesta na svetskoj rang listi a na 37.mestu među arapskim univerzitetima. Ima oko 20.000 studenata. Ova škola takođe nudi programe u vezi sa preduzetništvom, ekonomijom, naukom, medicinom, inženjerstvom i poljoprivredom.

— 

Da li ste znali? Najstariji univerzitet u Aziji je osnovan 1611.(Univerzitet Svetog Tomasa, na Filipinima), najstariji univerzitet u Americi je osnovan 1636.(Harvard, Masačusets) a najstariji u Australiji je osnovan 1850,( Univerzitet u Sidneju, Novi Južni Vels)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here