DANI DRUŠTVENIH IGARA: Pravila i istorijat igre HEX!

PortalMladi organizuje novi samostalni projekat pod nazivom „Mesec mladih“, a jedan deo projekta se zove Dani društvenih igara u okviru kojih će mladi moći da igraju igre: Mau Mau, Asocijacije i „mind game“ Hex.

Kako bismo svi znali pod kojim pravilima će se igre igrati, evo pravila za jednu od najstarijih i najpopularnijih „mind game“ igara. 😀

Pravila i istorijat igre HEX!

Hex je igra strategije koja se igra na tabli u oblika romba, koja se sastoji od 144 heksagonalna polja. Svaki par naspramnih obala je obojen bojom jednog od igrača (crna ili bela), a svaki od igrača ima po 72 kamena odgovarajuće boje.

Počinje se sa praznom tablom i igrači naizmenično postavljaju po jedan svoj kamen na bilo koje prazno polje na tabli. Jednom stavljeni kamenovi se ne pomeraju niti uklanjaju sa table do završetka partije.

Crni igrač igra prvi. Da bi se negirala prednost prvog poteza koristi se pravilo da pošto crni igrač odigra svoj prvi potez beli igrač ima pravo da zameni taj kamen svojim i preda natrag potez protivniku.

Partija se završava kada jedan od igrača spoji obale svoje boje tako što formira neprekinut niz od kamenova odgovarajuće boje.

Napomena: Ugaona polja se nalaze na obe obale.

Ovu igru je izmislio Danski matematičar Piet Hajn koji ju je prvi put prezentovao 1942. godine na Institutu Nils Bor. Nezavisno od njega ju je izmislio i čuveni nobelovac, matematičar Džon Neš na Univerzitetu Prinston. Iako ju je Hajn zvao „Con-Tac-Tix u Danskoj je postala poznata pod imenom „Poligon„, a na Prinstonu su je zvali Neš ili Džon i svoje današnje ime je dobila 1952. kada ju je pod tim imenom prvi put na tržište izbacila firma Parker Braders.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here