Aplikacije za umni fitnes

Koliko nam se puta desilo da sretnemo neku osobu koja sa nama razgovara kao da se poznajemo godinama, a mi ne možemo ni imena da joj se setimo?! Neviđeni blam, ako mene pitate.

Svako od nas se više brine o svom telu, nego o svom mozgu. Kako postoje vežbe za telo, verovali ili ne, u savremenom svetu u kojem živimo postoje i vežbe za naš um. Odnedavno to su takozvane aplikacije za umni fitnes. To su vežbice memorije koje prate naš napredak, motivišu vežbanje i rešavanje raznih zadataka. Aplikacije bi trebalo da pospeše memoriju i brzinu obrade podataka što nam je u svetu u kome živimo itekako neophodno da bismo adekvatno funkcionisali.

aplikacije
Izvor: google.com

Ipak, postoje mnogo prirodnije stvari koje nam mogu u tome pomoći. U vremenu u kojem svaki drugi prolaznik ne gleda ispred sebe druge ljude, lepotu dana i sve ono što ga u tom trenutku okružuje nego u ekran svog telefona, smatram da ulaskom aplikacija u naš svet, stvar se samo pogoršava. Aplikacije  dovode  do toga da uopšte ne rukujemo stvarima koje su nam date i koje smo do sada koristili  u  svakodnevnici, jer zašto bi kad sve imamo u svom mobilnom telefonu. Naš smart telefon počinje da nam zamenjuje prijatelje i sve ono što je do sada bio prirodan način našeg funkcionisanja i uspostavljanja kontakta. Umesto unutrašnjeg  alarma i potrebe za vodom sada imamo aplikaciju koja će najaviti kada je potrebno da popijemo toliko i toliko litara vode. 

Kada smo postali ljudi kojima su potrebne aplikacije da bismo funkcionisali? Kada smo postali roboti? Da li to znači da naš život sada oblikuje jedan smartfon? Zar našu svakodnevnicu i život  više ne oblikuju kontakti sa drugim ljudima, odnosi sa našim najbližima i sve ono što nas u realnosti okružuje, bio to očni kontakt sa strancem u prevozu ili prelepe boje neba koje su tog dana ulepšale naš grad? 

aplikacije

Srećom, i dalje postoje stvari koje nam mogu pospešiti memoriju prirodnim putem bez gledanja u ekran. Pre svega memoriju možemo poboljšati ishranom i fizičkim aktivnostima i raznim vežbicama pamćenja za koje nam nije potreban mobilni telefon. Naravno, ukoliko smo lenji i imamo puno obaveza, opterećeni smo svakodnevnim poslovima, svakako da je korišćenje aplikacije korisno. Brzo i jednostavno i za kratko vreme možete rešavati razne zadatke, a takođe možete videti i svoje napretke i postignuća. Ne želim da kažem da aplikacije nisu dobre ili da su beskorisne, već sam više  za prirodnije načine vežbanjauma koje su podjednako efikasne. Pre svega smo u realnosti, a ne u virtuelnom svetu šarenila, vidimo boje koje možda nisu tako jarke ali su istinite i realne. Snagu mozga čuvaju svakodnevne vežbe za razvijanje inteligencije i memorije.

Potrebno je mnogo truda i vežbi da bi se mozak ojačao i  poboljšala psihička snaga. Dobar i dokazan način za poboljšanje memorije je igranje društvenih igara poput šaha, sudokua, karata, domina i pojedinih video igrica dostupnih na internetu. Čak je i rešavanje ukrštenih reči dobar mentalni trening.

aplikacije

Poboljšanju pamćenja pogoduje i fizička aktivnost kao i odgovarajući način ishrane.
Za pamćenje su najbolji čist vazduh, zdrava hrana i fizička aktivnost. Svakodnevne vežbe poput 45 minuta oštrog hoda koji blago ubrzava puls i stimuliše krvotok, jedna je od fizičkih aktivnosti koja doprinosi boljem pamćenju. Važna je i pravilna ishrana. Dobro je da se mozak “hrani” kvalitetnim šećerima, a najbolji su oni iz svežeg voća i koštunjavih plodova kao što su orah i badem.  Alkohol izbegavajte, jer dehidrira telo, a to slabi mogućnost koncentracije.

Jedna od najjednostavnijih vežbi – za one koji na primer pišu desnom rukom je da levom pišu reči s desna na levo i da onda ispod njih istu reč napišu kao njen odraz u ogledalu. Za levoruke važi obrnuto. Druga vežba za poboljšanje koncentracije je da se prisetite redosleda oblačenja pa da ustaljeni način obrnete.

Obe opcije su povoljne i svakako će jedan od načina  pospešiti vašu memoriju, potrebno je samo da odaberete između kraćeg i lakšeg virtuelnog puta – aplikacije i realnosti. 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here