Džoni Vajsmiler – Tarzan (glumac iz Banata)

Čuveni plivač i holivudski glumac Džoni Vajsmiler, najpoznatiji je po ulozi Tarzana kojeg je tumačio u čak 12 filmova. A verovali ili ne, Vajsmiler je Banaćanin!

Odakle je Džoni Vajsmiler?

Iako se i dalje vodi spor oko toga u kom je tačno mestu glumac došao na ovaj svet, jedno je sigurno, bilo je to u ravnom Banatu. Džoni je rođen  1904. godine u porodici banatskih Nemaca, u tadašnjoj Austrougarskoj. Siromaštvo i teški uslovi života odveli su porodicu Vajsmiler u potrazi za srećom preko okeana, do SAD.

U SAD počinje priča tinejdžera, vunderkinda za plivanje. Kako bi stekao mogućnost plivanja za olimpijski tim SAD, Džoni je falsifikovao sopstvena dokumenta i uneo lažne podatke o mestu rođenja.

Spisak Vajsmilerovih sportskih dostignuća je poprilično dugačak. Počnimo od toga da je bio petostruki olimpijski šampion, a osvojio je i bronzanu medalju kao učesnik vaterpolo tima SAD na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine. Postavio je neverovatnih 67 svetskih rekorda i prvi je čovek koji je preplivao sto metara slobodnim stilom za manje od šezdeset sekundi! U tim godinama je u sportskoj javnosti bilo rasprostranjeno mišljenje da je Vajsmilera nemoguće pobediti u bazenu, kao i da nikada nije izgubio trku.

Glumac iz Banata – prvi Tarzan

Sportski uspesi doneli su Vajsmileru veliku popularnost, koja ga je vrlo brzo odvela i na bioskopska platna. Iako nije bio posebno nadaren glumac, Džonijeva plivačka građa „preporučila“ ga je za ulogu Tarzana. Ova uloga obeležila je njegov život. Tarzana je igrao čak 12 puta!

Džoni Vajsmiler preminuo je  20. januara 1984. godine u Akapulku u Meksiku gde je i sahranjen. Džonijeva poslednja želja je bila da se tokom sahrane tri puta pusti poznati Tarzanov poklič.

Jedan deo porodice Vajsmiler ostao je da živi u Srbiji, pa se tako i dalje mogu pronaći rođaci čuvenog plivača i glumca u našoj zemlji. U njegovu čast u Zrenjaninu se od 2014. godine održava i trka daljinsko-maratonskog plivanja „Trofej Džonija Vajsmilera“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here