BAP: Gde je danas Mrduša Donja?

Treće večeri Festivala beogradskih amaterskih pozorišta (BAP) 2016 odigrana je Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja poetskog teatra COTK TENT iz Obrenovca. Nakon sprečenosti da učestvuju na BAP-u 2014. godine, oni se vraćaju na ovu scenu sa velikim uspehom.

Na sastanku lokalne mesne zajednice odlučeno je da će se na scenu zadružnog doma postaviti ni više ni manje nego Šekspirov „Hamlet“. I dok pratimo meštane kako na scenu postavljaju „Hamleta“, paralelno se odvija prava hamletovska dilema ovog vremena. Kao i Hamlet, Joca (Nenad Simeunović) na kraju biva izdan od strane svoje Ofelije – Anđe (Jelena Radojčić). Ideali su srušeni, intelektualana elita, koju ovde predstavlja lik Uče (Miodrag Srećković), da bi preživela (ili nam se bar takav utisak odaje), ostaje nema i ne želi da se hvata u koštac sa gorućim problemima društva. 

Mrduša donja
Foto: COTK TENT

Predstava se završava kolom koje igraju meštani (simbolika je jasna: na kraju se uvek vraćamo u to kolo iz koga ne možemo izaći) kao i Učinim krikom: „Svetla, dajte nam svetla!“. Treba napomenuti i da Goran Ilić u ulozi Bukare, koji je pandan Šekspirovom Klaudiju, na zaista fantastičan i genijalan način oslikava pravog političara i njegov uskogrudi način razmišljanja. U ulozi Mare krčmarice javlja se Slavica Stanković, koja je pandan Gertrudi, dok je Mačka tumačio Milan Božić. Anđinog oca igra Sava Mladenović, koji bi se na momente možda pobunio ali ni njegova savest nije najčisitija te biva primoran da se priključi opštem načinu (ne)razmišljanja.

Pročitaje kako je bilo druge večeri BAP festivala

„Hamlet“ se igra ne predlog seoske lude koga tumači Aleksandar Veličković. U ulozi ostalih meštana su Nikolina Pavlović, Miroslav Bogdanović, Aleksandar Kič, Teodora Petrović, Nevena Planinčić, Gradimir Đorđević, Vlada Batinić, Nenad Stević. Reditelj Radomir Planinčić rekao je da je imao dilemu da ovaj tekst Ive Brešana igra ikavici ili ekavici i da ni sada nije siguran da li je možda tekst ipak trebalo igrati na ikavici. Dodao je da nam je jezik zajednički a ovom i onom vremenu je zajedničko to što je Bukara uvek bilo i uvek će ih biti, što samo svedoči o aktulenosti Brešanovog komada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here