BARSELONA: Grad umetnosti, arhitekture i uživanja

Ponedeljak je u našoj rubrici Zanimljivostirezervisan za zajedničko druženje u kojem učimo malo o cakama koje nam olakšavaju život dok letimo nebom, ili da sakupimo besplatnu kartu posle nekoliko putovanja, ali prvog dana u nedelji, PORTALMLADI i Play Travel vas zajedno malo vode i kroz velelepne svetske aerodrome i gradove. Ovog puta, izbor je pao na jedan od najposebnijih gradova Evrope i sveta, koji biste, ako već niste, morali da posetite.

Grad umetnosti i arhitekture

Ona privuče preko milion turista godišnje, u njoj živi 260 hiljada stranaca, njene plaže su dugačke 4,5 kilometara, njenom ulicom Portal de l’Angel svakog časa prođe oko 3.500 ljudi, u njoj je najpoznatiji fudbalski klub Pirinejskog poluostrva, ona je drugi najveći grad u Španiji, ona je prestonica Katalonije, ona je – Barselona!

I dalje se vode bitke oko porekla imena, ali najrasprostranjenije mišljenje je da je grad u III veku p.n.e., osnovao kartaginjanski general Hamilkar Barca (otac legendarnog Hanibala). U Barseloni se govore dva jezika, katalonski i španski. Flamenka u Barsi ipak nema, Kataloncima se ne sviđa i ne praktikuju ga

Barselona
pixabay.com

Prestonica Katalonije ima nešto posebno, što niko drugi nema. U duši i srcu ima umetnika koji je projektovao dobar deo svog voljenog grada, Antoni Gaudi. Bez Gaudija, Barsa ne bi bila to što jeste. Mešavina tradicionalnog i modernog, ali savršeno ukomponovanog baš zahvaljujući njegovoj specifičnoj umetnosti.

No, većina vas zna ova tradicionalna obeležja. Ono što je Notre Dame za Pariz, to je Sagrada Familia za Barselonu. FC Barcelona, park Guelj, La Rambla – sve to “ne sme da se ne vidi”, što bi se reklo.

Kao i za svaki veći grad, bilo bi poželjno da odvojite bar 7-10 dana. Međutim, ako nemate vremena, a želite da osestite pravi, skriveni “duh” Barselone, probajte jedan od kratkih programa T-Made events-a.

Plan šta videti u Barsloni za 4 dana

Za 4 dana, uz organizovan program uspećete da osetite sve čari Barse koje znaju samo “lokalci”.

Prvi dan je rezervisan za razgledanje već pomenutih obeležja grada uz obilazak Boqueria pijace i večere u tajnovitom restoranu smeštenom u skladištu.

Drugog dana je organizovana jedriličarska regata, gde će vas instruktori naučiti kako da upravljate jedrilicom, obilazićete plaže Barselone i uživati u mediteranskom moru. Večera je organizovana u jednom od najboljih restorana, Montjuiciz kog se pruža pogled na ceo grad.

Treći dan je sportski i rekreacijski. Obeležavaju ga aktivnosti na plaži, odbojka na pesku, veslanje na dasci, a kasnije su organizovani roštilj i žurka zatvaranja ovog programa (Summer Special Incentive Programme).

Iako je potrebno prilično vremena da se upoznate i srodite sa nekim gradom, Barselonu je dobro doživeti makar i na 4 dana!

Marija Milenković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here