Besplatna online mentoring edukacija “Od ideje do biznis plana”

Centar za progresivni pristup razvoju društva – SOPHIA jeste organizacija nastala 2016. godine koja za cilj ima unapređenje društva. Krupan zalogaj, zar ne? Kada društvo rastavimo na sitne delove, dođemo do njegove suštine, a to je upravo pojedinac. Dakle, SOPHIA za cilj ima zapravo unapređenje pojedinaca. Na koji način se to može ostvariti? Smatramo da se pojedinac najefikasnije može unaprediti edukacijom. Znanje ne treba da čuvamo samo za sebe. Ono raste i ostvaruje svrhu ukoliko ga delimo. Samo je podeljeno znanje istinsko znanje.

Upravo zbog toga Centar za progresivni pristup razvoju društva – SOPHIA organizuje online mentoring edukaciju pod nazivom „Od ideje do biznis plana“, koja ima za cilj da polaznicima na praktičnim zadacima objasni kako se sastavlja biznis plan i time ih osposobi za dalje korake razvijanja njihovih ideja.

besplatna online mentoring edukacija

Imate ideju za biznis. Šta sada?

Potrebno je da uradite analizu izvodljivosti, kako biste utvrdili da li je ta ideja održiva. Kako se to radi? Analiza izvodljivosti sazdana je iz sledeća četiri segmenta:

  1. Anliza proizvoda ili usluge
  2. Analiza tržište
  3. Analiza organizacije
  4. Finansijska analiza

Kada prođete kroz ova četiri segmenta videćete da li je vaša ideja zaista održiva ili, ukoliko nije, gde „škripi“, odnosno koji segment vam je slaba tačka, kako biste mogli dodatno da poradite na njemu.

Na koja pitanja treba da odgovorite?

  1. Šta nudite? Koje je vaše ciljano tržište? Šta vas izdvaja od ostalih?
  2. Ko su vam direktni, a ko indirektni konkurenti? Šta su njihove karakteristike? Šta je ono
    što kupcu treba ponuditi?
  3. Ko stoji iza vašeg tima? Kakve stručnjake imate za sprovođenje ideje? Imaju li stručnog i preduzetničkog iskustva?
  4. Koliko sredstava vam je potrebno za opremu, robu, ljudske resurse…? Koliko vremena je potrebno da prođe da biste prihodima pokrivali rashode? Koliko je vremena potrebno da prođe da biste povratili uloženo? Nakon koliko vremena ćete početi zapravo da zarađujete?

Kakvi treba da budu odgovori na prethodna pitanja ukoliko je ideja održiva? Prva tri segmenta podrazumevaju da ste ideju razradili i da imate plan za njenu realizaciju, četvrti segment govori o finansijskoj „potkovanosti“ za sprovođenje ideje u delo.

Odgovoriti na prethodna pitanja nije lako, zato vas pozivamo na online mentoring edukaciju, kako bismo vam na praktičnim primerima pokazali kako se od ideje kreira ozbiljan biznis plan spreman za izlazak na tržište.

Edukacija će trajati tri nedelje, a počeće 5. avgusta 2017. godine. Zainteresovane kandidate molimo da se do 31. jula 2017. godine u ponoć prijave slanjem biografije i kratkog motivacionog pisma na email adresu: [email protected]. Biće izabrano 10 motivisanih kandidata, koji će biti obavešteni do 2. avgusta 2017. godine u ponoć.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here