Bigoreksija – Bolest modernog muškarca

U današnje vreme nisu samo žene nezadovoljne svojim izgledom. Sve je više muškaraca koji smatraju da ne izgledaju dovoljno dobro zbog čega pribegavaju mukotrpnom vežbanju. Tako nastaje bigoreksija.

Bigoreksija je termin koji je nastao devedesetih godina (potiče od engleske reči big – veliki), a odnosi se na opsesivno-kompulsivni poremećaj, mišićnu dismorfiju, koji zahvata uglavnom muškarce. Reč je o tzv. obrnutoj, „muškoj’’ anoreksiji – kao što žene vide sebe mnogo debljim nego što to zaista jesu, muškarci sebe smatraju nedovoljno razvijenim i mišićavim.

bigoreksija
Izvor: Pixabay

Bigoreksija- simptomi:

Proveravanje u ogledalu – bigoreksični muškarci se u proseku ogledaju dvanaest puta na dan!
Izbegavanje ili odlaganje važnih događaja – rođendani, slavlja i izlasci se pažljivo organizuju kako se ne bi poklopili sa terminima u teretani.
Striktne dijete – bigoreksični muškarci neće jesti bilo gde, oni sami sebi spremaju hranu kako bi kontrolisali unos proteina, ugljenih hidrata i sl. Moguća je i pojava bulimije.
Upoređivanje sa drugima – „Da li sam dovoljno jak i razvijen?’’ Odgovor je obično negativan; uvek će sebe smatrati slabim i inferiornim.
Steroidi – prekomerna konzumacija dovodi do kontra-efekata – moguće je oštećenje jetre, poremećaj rada srca, javljanje ženskih obeležja (tanji glas, rast grudi), a javljaju se i psihički poremećaji poput agresije. Da podsetimo, reč je o hormonima, moramo biti pažljivi!
Telesna masa – bigoreksičari žele da imaju što veću telesnu masu koja će biti oblikovana u jake mišiće.

Podaci pokazuju da je čak 45% muškaraca „zaraženo’’. To je lako proveriti, samo pogledajte oko sebe: teretane su na svakom ćošku, u njima su uglavnom muškarci – toliko njih da je potrebno zakazivati treninge unapred, članarina je sve skuplja, a zdrav život je postao novi trend. Ipak, da li je zaista reč o zdravom životu? Ne baš. Steroidi nisu zdravi, preterivanje u vežbanju nije zdravo, izgladnjivanje takođe. Zaista zdrav život nije samo u vežbanju i izbegavanju teške i kalorične hrane! Poenta je, pre svega, u zdravim mislima. Od glave sve počinje. Umerenost je takođe važna.

Stereotipi o nabildovanim muškarcima

S tim u vezi, treba naglasiti da deo problema jeste u tome kako ljudi opažaju sebe, ali svemu ovome doprinose i mediji i najrazličitiji ideali lepote kojima nas bombarduju sa svih strana. Žene skoro i da nisu lepe ako nisu visoke, atraktivne, mršave plavuše. Sada su i muškarci na meti – oni moraju biti razvijeni, mišićavi, kao junaci iz Diznijevih crtaća, ili kao Silvester Stalone, kako vam draže. Opsednuti smo upoređivanjem sa onim što čitamo i gledamo u medijima i sami sebi pravimo pritisak, ne razmišljajući da je sve to samo posao, marketing, a ne stvarnost! Zbog toga se i javljaju stereotipi da su nabildovani muškarci muževniji i seksipilniji, a oni mršavi isfeminizirani.

Kao i anoreksične osobe, i bigoreksičari ne uviđaju da imaju problem sa samopouzdanjem. Oni se nikada neće hvaliti svojom figurom, za razliku od bodibildera, jer smatraju da nisu dovoljno „lepi’’. Istraživanje iz 2000. godine je pokazalo da je 29% muškaraca sa bigoreksijom imalo anksiozne poremećaje, a čak 59% njih neke od oblika poremećaja raspoloženja.

Važno je imati realno mišljenje i truditi se da volimo ono najbolje u sebi, a ne tražiti mane svaki put kada smo loše raspoloženi. Na kraju krajeva, ispaštamo uvek samo mi. Naše zdravlje, porodica, prijatelji itd. Lako je izgubiti sve u jednom trenutku nepažnje i zaokupljenosti sobom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here