Bluz muzika – Bluziraj se!

,,Bluz je lako svirati, ali teško osetiti.”Džimi Hendriks

Muzika čini i ispunjava veliki deo našeg života. Svaka grupa ljudi u svom kulturnom okruženju gaji drugačiju muziku. Ono što čini sam srž muzike je jezik ljudskih osećanja koji dovodi čoveka u posebno stanje duha.

Bluz muzika

Muzički pravac bluz je nastao u 19. veku na jugu SAD, a prve snimljene ploče datiraju iz 1920. godine.

Iz predratnog perioda potiču i pesme „Baby Seals’ Blues” – Baby F. Seals , „Dallas Blues“ – Harta Vanda, ,,Memphis Blues“V. C. Hendija, kojeg mnogi smatraju ocem bluza i predstavnikom prve generacije ,,Misisipi bluza”.

Bluz je vokalno-instrumentalna muzička forma koja koristi tzv. „plave note“(„blue notes“) – nastao je u afroameričkim zajednicama.

Reč bluz je nastala kao značenje ovog pravca, odnosno „The Blues“ je skraćenica pojma „blue devils“ što znači plavi demoni, a simboliše duhove depresije i tuge.

Reči su ključne u bluz pesmama i one su nešto što najviše podseća na afričku tradiciju. Osnovnu formu bluz tekstova činio je samo jedan stih koji se ponavljao četiri puta.

Nešto kasnije ona se razvija u više stihova koje uvek prati jedan stih – zaključak. Tekst je prezentovan delom pevanjem, a delom naracijom gde je često pevač ugrađivao lična osećanja i utiske. Centri bluza bili su Detroit, Čikago, Sent Luis, da bi se kasnije on raširio na celu Ameriku.

Sa svakim izvođačem se pojavljuje i poseban, novi stil bluza. Tada na scenu stupa i B. B. King koji maestralnim izvođenjem na svojoj gitari, nazvanoj Lusil (eng. Lucille), postaje kralj bluza.

Muzika crnih berača pamuka

Bluz je muzika crnih berača pamuka, robova koji su, kako bi sebi olakšali rad na polju i obespravljen ponižavajući položaj, pevali su muziku ,,za dušu”.

Takva muzika koji su oni pevali nije mogla biti ništa drugo no tužna.

Čovek kao biće oseća potrebu za istinskim doživljajem u sebi, pa čak ako je to i izazivanje tužnih raspoloženja. Bluz u sebi ima tu iskrenost, tu istinitost i tu neposrednu životnu realnost koja je čoveku potrebna.

Tako su i bluz stvari dolazile do mene – kao iz neke zemlje čuda, a sa njim i bluz/rok bend,,Cotton Pickers’’ tj. ,,Berači pamuka’’.

Bend je formiran 2004. godine u Mladenovcu. Aktivnim sviranjem i radom na autorskom materijalu sazrevao je i muzički izražaj ovog tria koji od samog nastanka čine: Jovan Stepić – gitara i vokal, IvanStepić – bas gitara i Uroš Ugrinović – bubnjevi.

Bend koji svojom energijom na veoma osećajan i dirljiv način može da  ispriča priču.

Postoji gitara koja može da plače, vrišti, moli i sve drugo da radi ako je bluz majstor drži u rukama. To je izuzetna atmosfera koju ovaj bend pravi, neki poseban spoj svih delova u celinu – koji su tako fenomenalno ukomponovani da te taj muzički sklad tako snažno izbaci iz ravnoteže da izgubiš osećaj u kom si muzičkom pravcu. Stvara se osećaj u čoveku, kao da se našao u ,,zemlji’’ u kojoj vlada čudesni jezik zvukova koje savršeno razume da mu prevodilac ne treba.

Poslušajte:

Youtube kanal: https://www.youtube.com/user/2004CP/videos

Veb-sajt: http://www.cotton-pickers.com/

Bluz još više može da proširi vaše vidike,  tako što će vas odvesti tamo gde možda još niste bili i što je u stanju da svojim zvukom obasja jedan deo vašeg bića za koji možda niste ni znali da postoji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here