Božićno čudo tokom Prvog svetskog rata

Na Badnje veče po gregorijanskom kalendaru, 24. decembra 1914, na bojnom polju Zapadnog fronta dogodilo se nešto što se može opisati jedino kao Božićno čudo. Jedan nemački vojnik ležeći u rovu zapevao je božičnu pesmu “Tiha noć”. Saveznička vojska u rovu na suprotnoj strani prepoznala je melodiju i zapevala englesku verziju iste pesme.

Iako je te godine odbijen predlog tadašnjeg pape da bude proglašeno primirje na dan Božića mir je ipak zavladao. Vojska se bez papira i potpisanih ugovora dogovorila da se na ovaj praznik ipak ne puca.

Prema pričama veterana koji su prisustvovali ovom iznenađujućem i humanom aktu, nemački redov je ustao i počeo da maše saveznicima. Riskantan potez i ogromna hrabrost ovog mladića dovele su do nezapamćenog događaja u dotadašnjoj istoriji. Iz rova neprijateljske vojske ustao je i jedan saveznički vojnik. Polako su ustajali i ostali uz uzvike “ne pucajte” na engleskom jeziku.

Preplašeni da će biti kažnjeni najstrožijom kaznom pod optužbom za izdaju, vojnici su uvideli da ih muče isti problemi. Te večeri, u jeku Prvog svetskog rata neprijatelji su se rukovali, razmenili cigarete i sveće kao poklone, čak se i fotografisali. Postoji zapis da se čak i partija fudbala odigrala te večeri. Na ovu temu je snimljen i francuski film „Jozeux Noel“ ili u prevodu „Srećan Božić“. Ova drama je dobila nagradu za najbolji strani film i bazirana je na istinitoj priči alije takodje upotpunjena i izmenjena fiktivnim detaljima.

Koliko im je bilo teško da se odmah nakon Božića vrate u rovove i pucaju jedni na druge, mi možemo samo da nagađamo. Uprkos tome što se bitka nakon hrišćanskog praznika nastavila, ovaj događaj ostao je zapamćen kao inspirativna priča o ljudima koji ni u najtežim trenucima nisu zaboravili važnost ljudskosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here