Brazil vs. Čile

U jeku euforije povodom Svetskog prvenstva u fudbalu, rešili smo da i mi organizujemo svojevrsne okršaje zemalja učesnica. U prvoj utakmici osmine finala sastaju se Brazil, zemlja gde je fudbal filozofija života, i Čile, najprijatnije iznenađenje šampionata. Mi vam predstavljamo  zanimljive karakteristike o obe zemlje.

Brazil

 

Hrana i piće

Zemlja koja predstavlja neverovatnu mešavinu kultura, mora imati i izuzetno zanimljivu kuhinju. Od brazilske kuhinje izdvajamo fejžoadu – jelo od kuvanog crnog pasulja, domaće kobasice i više vrsta mesa, koje se servira uz prženo brašno od manioke, pirinač i pomorandžu.

Brazilsko nacionalno piće je kajpirinja – koktel od limete, šećera i kašase (rakije od šećerne trske).

Čile je poznat po svojim vinima, koje prodaju čak i probirljivim Francuzima


Šta se dobije kada se pomešaju piletina, dimljene kobasice i školjke? – Polo marinero, jelo karakteristično za jug Čilea.


Priroda

Peta po površini država na svetu, Brazil ima sve od ravnica do planina, preseca je ekvator, a jedan deo zemlje se nalazi iznad tropskog pojasa. Basen moćnog Amazona je ipak ono što izdvajamo. Hidrografski basen Amazona obuhvata oko 1000 vodotokova. Više od trećine svih biljnih i životinjskih vrsta živi u amazonskim tropskim šumama.

Šta Čile ima da ponudi? Plažu uz Pacifik, nepregledne vinograde u predelima sa mediteranskom klimom, snegom prekrivene planine, aktivne vulkane, a pripada mu i jedan deo Antarktika. Amazonu suprostavljamo Atakamu, najsuvlju pustinju na planeti, koja je potpuno neplodna , a ne naseljavaju je čak ni mikroorganizmi.

Poznate ličnostiBrazil

Brazil je najpoznatiji po – Brazilkama. Brazilke važe za najlepše žene na svetu. Ako se ipak moramo odlučiti za jednu ličnost, neka u duhu Svetskog prvenstva u fudbalu to bude Pele.

Najpoznatiji Čileanac je svakako Pablo Neruda, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pesnika 20. veka.

 

Najveći gradovi

Najveći grad u Brazilu je Sao Paulo sa gotovo 12 miliona stanovnika. Za njim sledi čuveni Rio de Ženeiro sa preko 6 miliona stanovnika i Salvador sa 3 miliona stanovnika. Čak 16 gradova u Brazilu ima preko milion stanovnika, a jedan od njih je i Belo Horizonte, grad u kome će se igrati utakmica Brazil-Čile.

Republika Čile ima oko 16,6 miliona stanovnika, a 40% populacije živi u širem području glavnog grada Santjago de Čile.

 

Autorka: Marija Ognjanović

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here