Četvrti kamen od Sunca – planeta Mars

Opšte je poznato da je Mars četvrta planeta u solarnom sistemu, kao i da je ime dobila po rimskom bogu rata, a u bliskoj budućnosti će ova „Crvena planeta„, kako je drugačije zovu, postati prva Zemljina kolonija. Međutim, veliki je broj činjenica koje su malo poznate o Marsu, a ovde ćemo napomenuti neke od njih.

* Mars je kroz istoriju imao u svakom narodu drugačije ime, za Egipćane je bio Har dècher (Crveni), za VavilonceNergal (zvezda smrti), a mnogi narodi su verovali da crvena boja planete dolazi od krvi koja je prosuta po njoj. Ono što Marsu daje crvenu boju jeste oksidirano gvožđe ili jednostavnije rečeno rđa.

* S obzirom na to da je atmosfera na Marsu toliko retka i uglavnom sačinjena od ugljen dioksida, voda ne može da se zadrži na površini u tečnom stanju, već se na planeti može naći u obliku leda ili vodene pare.

* Baš zbog nedostatka atmosfere površina Marsa je prekrivena smrtnom dozom radiacije svaki put kad sunčevi zraci dođu do nje. A peščane oluje koje „besne“ na površini planete su najsnažnije oluje zabeležene u našem solarnom sistemu.

* Na Marsu se takođe nalazi veliki broj ispresecanih kanjona koji čine „Noctis Labyrinthus“ poznat još i pod imenom „lavirint noći“. I dok je Zemljina kora sačinjena iz nekoliko celina, kora Marsa je sačinjena iz jedng kompaktnog omotača.

* Mars i Zemlja imaju slična godišnja doba, s tim što jedno godišnje doba na Marsu traje duplo duže nego na Zemlji. Marsu je potrebno 687 dana da napravi rotaciju oko Sunca.

* Phobos (Strah) i Deimos (Panika) su dva Marsova meseca. Dobili su ime po bogovima koji su pratili boga Marsa u ratovima.

* Da Mars nije samo jedinstven po svojoj klimi, govori i činjenica da se na njemu nalazi najviši vrh u Sunčevom sistemu, planina Olimp. Visina ovog ugašenog vulkana iznosi 27 kilometara. Bez obzira na činjenicu da je poslednja erupcija vulkana na Marsu bila pre 2 miliona godina postoji mogućnost ponovog aktiviranja vulkana.

* Delovi planete su svoj put našli do Zemlje kroz meteorite izbačene sa Marsove površine, a to je naučnicima dalo šansu da izučavaju planetu pre samog sletanja na nju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here