Čirlidersice grupe „Red passion“

„Ples je ekstaza, vrhunac uzbuđenja, izlaženje iz sebe, ispoljenje koliko i reči u pesmi, koliko i zvuk u muzici.“Tako je govorio Jovan Dučić, a da je ples zaista magija pokreta, jedinstvo duha i tela i posrednik u oslobađanju emocija spoznala sam i sama, pre nekoliko godina, kada sam se iz običnog rekreativca preobrazila u ozbiljnog plesača.

Vremenom, ples mi se umešao u skoro sve sfere života, prošetao me kroz razne sporedne i glavne uloge, otvorio mnoga vrata ka poslovnom svetu i spojio sa divnim ljudima sa kojima delim istu strast – strast prema igri, sceni, aplauzu…

Ples ne samo da pokreće, on te bodri, uzdiže i tera ka sve većim uspesima i to na svim životnim poljima

ČirlidersiceU jedan od najekstremnijih i najatraktivnijih plesova danas svakako spada čirliding. To je vrsta plesa koja se izvodi na terenu stvorena da održava vrelu atmosferu na utakmicama i dok se igrači odmaraju. Bazirana je na akrobacijama i skokovima u kombinaciji sa plesnim pokretima. Često viđeni rekviziti u rukama čirlidersica su tzv. „pom-pomovi“ koji dodatno ulepšavaju vizuelnu sliku show-a na terenu, podstičući tako navijače sa tribina da glasnije skandiraju, pevaju i samim tim još više pomognu svom timu na putu do pobede.

Klub u Srbiji poznat po najboljoj atmosferi na tribinama i najvernijim navijačima koji svoj klub bodre do poslednje sekunde bez obzira na rezultat, jeste KK Crvena Zvezda. Mnogi pričaju da su i čirlidersice grupe „Red passion“ umnogome doprinele takvoj atmosferi. One već dve sezone zaredom ulepšavaju svaku Zvezdinu utakmicu na domaćem terenu. O njihovim nastupima, pripremama i uspesima pričale su upravo dve članice ove čirliding ekipe Ivana Živanović i Maja Lazović, koje plešu skoro ceo svoj život.

Čirlidersice„Volim svaki plesni stil, a čirliding mi se sviđa jer dopušta da kombinujemo razne stilove – od atraktivnog đuskanja, preko pirueta i okreta, do akrobacija i raznoraznih gimnastičarskih podrški. I naravno, divan je osecaj izaći i plesati pred toliko ljudi. Njihove pozitivne reakcije nam mnogo znače, daju nam vetar u leđa. Takođe, uz sebe imam tim koji veoma volim, devojke sa kojima već godinama treniram, i sa kojima nikad nije dosadno. Tu smo da zajedno podržimo naš klub, i uživamo dajući sve od sebe tih 60 sekundi na terenu.“

Dok Ivana uživa u plesu i osećaju zadovoljstva dok nastupa, Maja ples doživljava na još neki način.

„Plesom se bavim skoro 16 godina, studiram sportski ples na DIF-u, a u Red passion ekipi sam već dve godine. Kada pričamo o čirlidingu, prvo što nam padne na pamet jesu američke srednjoškolske i koledž čirlidersice. Njihovi hitri pokreti i akrobacije sve nas ostavljaju bez daha. Naš tim poštuje njihov rad i način plesanja, ali ipak neguje drugačiji stil. Neću pogrešiti ako kažem da je ovo što mi izvodimo na terenu srpski način modernog plesa u kome se prepoznaje rodoljublje i naša tradicija. Pomerajući granice klasičnog čirlidinga, naš glavni stil plesa, „show dance“, kombinujemo sa ritmičkom gimnastikom i modernim baletom, dodajemo korake iz najpoznatijih srpskih igara, izvodeći ih uz naše najlepše narodne pesme, kao i mnoge navijačke. Ne mogu rečima opisati taj osećaj ponosa kada igramo uz pesmu koju glasno i sa puno emocija peva po nekoliko hiljada navijača koji nas na kraju tačke počaste gromoglasnim aplauzom. Tada smo svesne da je naš cilj postignut, a cilj nam je uvek bio da izazovemo najiskrenije emocije i što topliju atmosferu, sve to zarad Zvezdine pobede. „

Ples  magija pokreta, jedinstvo duha i tela i posrednik u oslobađanju emocija

ČirlidersiceOvim dvema devojkama, kao i celom njihovom timu ples predstavlja način života. Kada jednom okusiš osećaj slobode dok plešeš, kada tvoj trud primete i pohvale drugi ljudi a aplauz ti postane uobičajena nagrada, tada se teško odričeš takvog stila života. Ples ne samo da pokreće, on te bodri, uzdiže i tera ka sve većim uspesima i to na svim životnim poljima. Mnoge svetske filmske zvezde otkrile su svoj talentat i nadograđivale ga upravo kroz ples. Pravi primer je Channing Tatum koji je kao ulični plesač dobio glavnu ulogu u filmu Step Up, izazvao dobre reakcije publike, dobijao nove angažmane a sada, 10 godina kasnije, glumi i u drugim filmskim žanrovima. Mnogi veliki biznismeni deo svog slobodnog vremena takođe posvećuju plesu, jer kako kažu, tako na najpozitivniji način pripremaju svoj um i telo za nove poslovne poduhvate.

ČirlidersiceNije važno koji stil plesa voliš, niti da li si rekreativac ili profesionalac, bivši ili budući plesač, važno je da si izabrao sport i umetnost kao način ličnog nadograđivanja i rada na sebi. A to koliko ozbiljno ćeš mu se posvetiti, zavisi od nekih drugih okolnosti, želja i potreba, ali o tome ćemo drugom prilikom.

SNEŽANA ERIĆ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here