ĐERDAPSKA KLISURA – lepote Srbije koje morate videti

Đerdapska klisura – najduža i najveća u Evropi, nastala je pre par stotina hiljada godina, razdvajanjem planinskog masiva Karpata. U rased se uselilo Panonsko more a kada je more otišlo, Dunav je uplovio u kanjon od 130 km i tu je ostao do danas. Đerdapska klisura je najlepši deo nacionalnog parka „Đerdap“ koji zauzima 64.000 hektara i pruža se uz desnu obalu Dunava.

Đerdapska klisura šta videti

Dragi čitaoci, pred vama je nastavak serije tekstova „Lepote Srbije koje morate videti“. Prethodni tekst možete pročitati na linku.

Klisura se sastoji iz više delova. Od Donjeg Milanovca prema Sipu nižu se sledećim redosledom: Gornja klisura, Gospođin vir, Veliki i Mali kazan i Sipska klisura, koji su međusobno razdvojeni tesnacima.

Izvor: Kompas kaže Srbija

Veliki kazan

U Gospođinom viru, beleži se najveća dubina od 80 m, što je ujedno i jedna od najvećih rečnih dubina na svetu, a najlepši prizori se mogu videti u Velikom kazanu, gde se stene uzdižu i do 300 m iznad vode. Ovaj deo klisure je posebno interesantan jer Dunav u njemu menja svoju širinu.

Đerdapska klisura posebno je bogata florom i faunom. Brojne biljne vrste, koje su iščezle u severnoj Evropi, mogu se pronaći u klisuri.  Velika raznolikost biljnog sadržaja, uticala je da se na ovom prostoru mogu naći i retke životinjske vrste, među kojima su kune i slepi miševi. Đerdap ima i svoje „nebeske čuvare“, koje predvode suri i orao zmijar.

Pored prirode koja ostavlja bez daha, Đerdapska klisura ima i veoma zanimljivu istorijsku prošlost. Rimskim imperatorima predstavljala je prirodnu prepreku, koju je konačno uspeo da ukroti car Trajan.

Izvor: Kompas kaže Srbija

Među đerdapskim stenjem napravljen je put, koji je završen 103. godine. U  čast završetka radova, car je naredio da se izgradi tabla sa natpisom: IMPERATOR CEZAR, BOŽANSKOG NERVE SIN, NERVA TRAJAN AVGUST GERMANIK, VRHOVNI SVEŠTENIK, ZASTUPNIK NARODA PO ČETVRTI PUT, SAVLADAVŠI PLANINSKO I DUNAVSKO STENJE, SAGRADI OVAJ PUT.  

Izgradnjom hidroelektrane, ovaj put se našao na dnu reke ali jedan deo puta i tabla, nalaze se na 10 m iznad vode i mogu se lepo videti iz čamca.

Trajanov most

Pored puta, car Trajan je izgradio i most, od koga je danas ostalo nešto ostataka i druga Trajanova tabla. Kada se krene nizvodno od hidroelektrane “Đerdap I”, mogu se naći ostaci rimskog kaštela Diana.

Oko trista metara vodenim putem, od centra Kladova, može se doći do turskog utvrđenja Fetislam. Hidrocentrale Đerdap I, II i III od šezdesetih godina XX veka čine jedno od najvećih postrojenja u Evropi, a nalaze se upravo u Đerdapskoj klisuri.

Kako do Đerdapske klisure?

Glavni centar klisure je grad Donji Milanovac, drugi bitan centar je grad Kladovo. Autobuske linije širom zemlje vode do ova dva centra Đerdapa. Kada dođete u neki od centara, možete započeti obilazak auto-stopom, lokalnim autobusima ilii koristeći neke od usluga turističkih agencija iz Kladova, koje vam nude organizovane izlete, vožnju Dunavom itd.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here