Čudne stvari koje odlažu letove: Mravi u ventilaciji i iguane na pisti…

Kada putujemo moramo da mislimo na nekoliko stvari: prvo, naravno, treba da odlučimo gde ćemo da putujemo, zatim šta sve treba da ponesemo, dok će nam dosta problema rešiti ako odmah nađemo smeštaj gde ćemo da prespavamo, od kojih neki mogu da koštaju samo jedan evro na dan, ili možemo posetiti posebne sajtove kao što je Airbnb (o čijim smo neverovatnim i egzotičnim smeštajima već pisali). Međutim, kada treba poleteti, na nama je da samo rezervišemo kartu i dođemo na vreme, dok na neke nepredviđene stvari, kao što je odlaganje leta, mi nikako ne možemo da utičemo.

Gotovo mitski, najduže odlaganje leta je trajalo 68 sati iz Londona, a za to je bila zaslužna američka avio kompanija Braniff, zatvorena 1982. godine. A sada, PORTALMLADIi PlayTravelsu odlučili da vam predstave i 10 najbizarnijih slučajeva zbog čega su neki morali da čekaju i po nekoliko dana na svetskim aerodromima.

S vremena na vreme desi se da letovi budu otkazani ili odloženi ne samo zbog gužve na pisti, nedostatka slobodnih gejtova za ukrcavanje ili vremenskih uslova. Nekad za to postoje neverovatni uzroci, a mi smo našli desetak ludih razloga koji će vas i nasmejati.

1. 1982. godine, izvesni Lari je za baštensku stolicu zakačio helijumske balone i preleteo vazdušni prostor LAX-a (aerodroma u Los Anđelesu) na oko 16.000 stopa (to je upravo ova slika iznad). Pilot Pan Am koji se pripremao za sletanje je prvi ovo dojavio, pa je sav vazdušni i zemljani saobraćaj obustavljen dok policija nije rešila pitanje Larija avanturiste.

2. Kad smo već spomenuli LAX, postoji ta široko rasprostranjena priča da se 18. maja 1993. godine tadašnji predsednikBil Klinton šišao u predsedničkom avionu, što je uzrokovalo kašnjenja i višesatna odlaganja letova. U svakom slučaju, bilo šišanje ili ne, kad god državni avion sleti na civilni aerodorom, biće kašnjenja.

3. Avionu nije bilo dozvoljeno da sleti na aerodrom u Puerto Riku dva sata zbog velikog broja iguana na pisti ?! Tamo ti gušteri nisu mali kao kod nas pa mogu ozbiljno da ugroze sletanje.

4. Majka čija je ćerka bila alergična na orahe i lešnike, zahtevala je da putnik koga je videla da jede miks orašastih plodova bude iskrcan iz aviona. Svađa je „malkice“ eskalirala, putnik je majku gađao miksom, policija je došla, a majka je tvrdila da je ćerku orah pogodio i da se to smatra napadom smrtonosnim oružjem! Nepotrebno je reći, rasprava je dugo trajala.

5. Avion koji je sleteo iz Meksiko Sitija, stajao je na pisti nekoliko sati usled iskrcavanja. Kada se posada vratila u avion i pilot uključio letelicu, hiljade i hiljade otrovnih mrava izletelo je iz ventilacionog sistema. Pošto čistačice nisu htele da dekontaminiraju područje, ekipa za deratizaciju stigla je nakon 5 sati i obavila posao, jedva.

6. Dešavalo se, neretko, da na letovima iz Arapskih zemalja bude čudnih zahteva. Tako je jednom pola muške posade premešteno sa leta za Nemačku, na let za Tel Aviv – po zahtevu grupe putnika koji su u skladu sa svojom verom zahtevali kontakt samo sa muškarcima.

7. Pilot kome je kompanija ozbiljno išla na nerve, odlučio je iskaže svoj stav tako što je odbio da poleteti dok ne dobije poseban obrok. Dva i po sata kasnije ketering je stigao i avion je mogao da poleti.

8. Napuštajući Las Vegas tj. dok je čekao svoj odloženi let, putnik je osvojio 350.000 dolara na slot mašini. Naravno da je instant zaboravio na let, a pošto je čekirao prtljag, morali su da ga nađu i predaju mu ga nazad. To se zove sreća u nesreći!

9. Žena pilot koja je bila verovatno primorana da se vrati na posao prevremeno nakon što je rodila, redovno je najavljivala kašnjenje leta dok je vadila mleko za dojenje svoje bebe. Takođe je uredno obaveštavala putnike o razlogu, a njena avio kompanija je bila dovoljno pametna pa se nije bunila.

10. Sujeverje je takođe uzrok odlaganja ili kašnjenja i otkazivanja letova. Za jednu letelicu se mislilo da je ukleta nakon što su se vrata odvalila u toku leta i prouzrokovala nekoliko žrtava. Godinama kasnije kapetan je, pripremajući se za poletanje, radosno objavio da je ta letelica renovirana – što je izazvalo da nekoliko stjuardesaodglumi bolest kako bi ih sklonili sa rasporeda. Potrajalo je dok nisu našli zamene.

Marija Milenković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here