Dan bez automobila: „Vozi manje, pešači više!“

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info centar, Sekretarijat za saobraćaj Grada Beograda i JKP GSP Beograd obeležili su danas Dan bez automobila, 22. septembar, postavljanjem platna sa porukom „Vozi manje, pešači više! Čuvaj životnu sredinu!“ na zgradu Gradske uprave u Ulici 27. marta 43-45.

Dan bez automobila

Platno na kome je prikazano ozelenjeno stablo je nastalo u okviru akcije Zeleni pešački prelazi održane u Beogradu prvog dana Evropske nedelje mobilnosti, 16. septembra. Prelaženjem pešačkog prelaza u Mišarskoj ulici, Beograđani su tada oslikali olistalu krošnju drveta i tako kreirali svojevrsno umetničko delo koje je od danas na platnu dostupno svima. Platno koje nosi poruku „Vozi manje, pešači više!“ zamišljeno je kao podsetnik na značaj alternativnih načina prevoza u čuvanju životne sredine.

Platno će biti na zgradi Gradske uprave naredna dva meseca.

Platno sa istom porukom postavljeno je i na zgrade u centru Novog Sada i Grada Niša, gde je akcija Zeleni pešački prelazi održana istovremeno kada i u Beogradu, u organizaciji EU info kutaka u tim gradovima i lokalnih uprava. (Fotografije u prilogu).

Akcija Zeleni pešački prelazi deo je kampanje „Evropa za zelenu Srbiju“ koju od 12. do 24. septembra organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Informacioni centar EU, zajedno sa EU info kutkom Novi Sad i EU info kutkom Niš i drugim partnerima. U okviru kampanje održan je niz akcija i događaja čiji je cilj promocija zaštite životne sredine i urbane mobilnosti, ali i ukazivanje na značaj borbe protiv klimatskih promena koje su jedan od najvećih uzroka ekoloških disbalansa. Više informacija dostupno na sajtu kampanje: http://euinfo.rs/tag/evropa-za-zelenu-srbiju/ 

Kampanja će biti završena u subotu, 24. septembra, kada će u Tašmajdanskom parku u Beogradu biti održana svečana dodela nagrada pobednicima EU foto konkursa „Budi eko-mobilan“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here