„Dani Beograda 2016“ od 16. do 19. aprila

Manifestaciju „Dani Beograda 2016“ činiće 18 događaja za sve generacije koji će biti održani od 16. do 19. aprila.
Ove godine Beograd slavi 1.138 godina otkako je naš grad prvi put u zvaničnom dokumentu pomenut slovenskim imenom Beograd i 149. godina od kada je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada, čime je okončana 346 godina duga otomanska okupacija prestonice Srbije.
 
Prva manifestacija, Dečje beogradsko proleće, biće održana u subotu, 15. aprila, a zatim će sutradan u Knez Mihailovoj biti organizovano 18 koncerata.
 
Manifestacija „Beograd u kadru“ biće održana na tri lokacije, i to u Knez Mihailovoj ulici, na Savskoj promenadi i na Cvetnom trgu od 16. do 18. aprila, a 17. aprila biće organizovan književni matine na kome će beogradski glumci čitati stihove o Beogradu.
 
Građani će 18. aprila moći da obiđu gradske institucije u okviru manifestacije „Otvorena vrata institucija grada„, a istog dana Muzej Jugoslovenske kinoteke organizovaće reviju filmova o Beogradu.
 
U Skupštini grada od 16. do 20. aprila biće održana izložba vrednih eksponata iz beogradskih muzeja koje građani nisu u prilici da vide. Na Savskoj promenadi posetioci će moći da pogledaju izložbu „Iz istorije plovidbe“ Muzeja nauke i tehnike, uživaju u koncertu evergrin muzike sa Vojkanom Borisavljevićem, Nadom Pavlović, Beti Đorđević i Žarkom Dančuom, kao i u koncertu Vlade Maričića i Tanje Jovičević.
 
Beograđani će u četvrtak, 21. aprila, moći da prisustvuju koncertu Divne Ljubojević u „Sava centru“, kao i obeležavanju Međunarodnog dana džeza u subotu, 30. aprila, u okviru kojeg će biti održani koncerti „Big benda“ RTS-a sa specijalnim gostom Dušanom Gojkovićem i koncert „Lie Pale“ u „Domu omladine“.
 
Svečana dodela godišnjih nagrada Grada Beograda biće organizovana 19. aprila u Skupštini grada.
 
Zvanični znak
 
Glavna gradska manifestacija Dani Beograda dobila je i zvanični znak, koji će od ove godine biti njeno trajno obeležje.
 
Znak predstavlja stilizovane ključeve grada i rad je studenata Fakulteta primenjenih umetnosti Aleksandra Sevaljevića i Stefane Maksimović u okviru predmeta Grafički dizajn, koji vodi redovni profesor Zoran Blazina.
 
Ceo program možete pogledati na sajtu www.danubeogradu.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here