Dani Beograda 2016.

Manifestacija Dani Beograda trajaće od 15. do 30. aprila i obuhvatiće sadržaje namenjene najmlađima, mnogobrojne koncerte, filmski i književni program i druge aktivnosti.

Grad Beograd slavi Dane Beograda od 16. do 19. aprila u znak sećanja na dva značajna datuma u svojoj istoriji. Prvi je 16. april 878. godine, kada je u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu prvi put u jednom pisanom dokumentu pomenuto slovensko ime Beograd, kao i 19. april 1867, kada je komandant poslednjeg turskog garnizona Ali Riza-paša predao knezu Mihailu Obrenoviću ključeve grada Beograda, čime je okončana duga otomanska okupacija našeg grada koja je započela 28. avgusta 1521. godine.

Ovogodišnji program će biti proširen i trajaće od 15. do 30. aprila kada nas očekuje veliki broj događaja širom grada. Prva manifestacija, Dečje beogradsko proleće, biće održana u petak, 15. aprila, a zatim će sutradan, u subotu, u Knez Mihailovoj biti organizovano 18 koncerata.

Manifestacija „Beograd u kadru“ biće održana na tri lokacije, i to u Knez Mihailovoj ulici, na Savskoj promenadi i na Cvetnom trgu od 16. do 18. aprila, a 17. aprila na književnom matineu beogradski glumci će čitati stihove o Beogradu. U ponedeljak, 18. aprila gradske institucije će moći da se posete u okviru manifestacije „Otvorena vrata institucija grada“, a istog dana Muzej Jugoslovenske kinoteke organizovaće reviju filmova o Beogradu.

U Skupštini grada od 16. do 20. aprila biće održana izložba vrednih eksponata iz beogradskih muzeja koje građani do sada nisu bili u prilici da vide. Na Savskoj promenadi biće predstavljena izložba „Iz istorije plovidbe“ Muzeja nauke i tehnike uz koncert evergrin muzike sa Vojkanom Borisavljevićem, Nadom Pavlović, Beti Đorđević i Žarkom Dančuom, kao i uz nastup Vlade Maričića i Tanje Jovičević. U četvrtak, 21. aprila, u Sava centru će se održati koncert Divne Ljubojević, a na kraju proslave, u subotu 30. aprila na Trgu Republike obeležiće se Međunarodni dan džeza koncertom Big benda RTS-a sa specijalnim gostom Dušanom Gojkovićem i koncertom Lie Pale u Domu omladine.

Više informacija o programu proslave Dana Beograda biće poznato uskoro.

Izvor: http://www.belgradian.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here