Društvene igre: Pravila za Mau Mau

Pravila za Mau Mau

Kako bismo svi znali pod kojim pravilima će se igre igrati, evo prvih, za jednu od najpopularnijih kartaških igara u zemlji. 😀

U ovoj igri nema ekipa i svako igra sam za sebe! Naravno, poenta je što pre se osloboditi karata. Igra se sa dva špila i ima „uletanja“! 😀

Kako se igra Mau Mau?

Za stolom sedi 6 igrača i svako deli po dva puta (dele se tri po tri karte). Svaki igrač dobija 6 karata i počinje igrač koji je sa leve strane onog ko je delio. Na prvu kartu nema uletanja!

Igrač koji seče karte može da uzme najviše tri karte sa talona koji je posekao ili, ako želi, ne mora da uzme nijednu.

ULETANJE!

Uletanje je jedan od najzanimljivijih delova ove igre i tera vas da konstantno budete uključeni u igru i pratite poteze vaših suparnika. Može se uraditi samo sa identičnom kartom. NPR: Ako igrač baci  6 pik, bilo koji drugi igrač može uleteti i preskočiti nekoga samo sa identičnom 6 pik!

Značenje karata

Znamo da se dosta često susrećemno sa različitim pravilima ove igre i da „svako ima svoja“, ali mi smo nakon ispitivanja raznoraznih ljudi koji igraju ovu igru sa „običnim kartama“, došli do sledećih najčešće ponavljanih i najzanimljivijih pravila. Predlažemo da se malo pripremite i igrate sa našim pravilima kako ne biste došli u situaciju da se zbunjujete na licu mesta dok igrate.

2 tref („mala dvojka“) – prethodni igrač kupi 4 karte (NPR: odigrao je igrač A, posle njega je igrač B bacio dvojku tref. Nakon toga igra igrač C, a igrač A kupi 4 karte). Ukoliko igrač baci dve dvojke tref zajedno, prvi iza kupi čak 8.

7 (bilo koja) – naredni igrač kupi tri karte, a može se odbraniti jedino ako ima još jednu sedmicu, nakon čega sledeći igrač kupi 6, naredni 9 itd… Ukoliko igrač baci dve (ISTE) sedmice, prvi naredni igrač kupi 6 karata, pa onda sledeći 9 itd…

8preskače se naredni igrač, ali može da igra jedino ako ima da uleti sa istom osmicom koju je bacio njegov prethodnik. Ukoliko igrač baci dve (ISTE) osmice, preskaču se dva naredna igrača.

10 – Obrće smer! Igra igrač A, pa B i igrač C baci 10 (bilo koju) i posle njega igra igrač B, a ne igrač D. Ukoliko igrač baci dve (ISTE) desetke, igra se nastavlja u istom smeru.

A (KEC) – Mora se preklopiti još jednom kartom istog znaka! NPR: Ako se baci kec pik, mora zajedno sa njim biti još (samo) jedna karta istog znaka. Igrač može zajedno baciti i svih osam kečeva odjednom (ako ih ima), ali karta koja ide zajedno sa njima, mora da se znakovno podudara sa onim koji je na vrhu, tačnije poslednja bačena. Ukoliko igrač želi da baci keca, a nema kartu sa kojom će ga poklopiti, mora da vuče sa vrha špila dok ne izvuče kartu istog znaka.

12 (žandar) – menja znak! Žandar je neka vrsta džokera i može se baciti na bilo koju kartu i nakon toga se mora reći u koji znak se menja igra ili igrač može odlučiti da igru ostavi u istom znaku. Možete baciti i dva žandara zajedno samo, naravno, moraju biti istog znaka (ali to uvek svi ostavljaju kao trik za kraj – zbog bodova! Uskoro i o tome).

13 (dama) – Naredni igrač kupi dve karte i ne igra! Jedno od novijih i boljih pravila pošto dama u istom momentu predstavlja jedinu kartu (osim kad ste preskočeni osmicom) koju žandar ne može da preklopi. Od dame se možete odbraniti samo damom, nakon čega naredni igrač kupi 4 karte i ne igra, naredni 6 itd… Ukoliko igrač baci dve (ISTE) dame, naredni igrač kupi 4 karte i ne igra.

KRAJ IGRE:

Igra se završava nakon što jedan igrač baci poslednju kartu i ostane bez ijedne u rukama! Ali… on tada MORA REĆI „mau-mau„. Takođe, vrlo je važno da igrač koji ostane sa jednom kartom u rukama, kaže „poslednja karta„! Ako igrač završi bacanjem dve iste karte može samo reći „mau-mau“, bez „poslednja karta“.

Ako igrač ne kaže ono što je po pravilima, i neko od protivnika to primeti i kaže, igrač dobija tri karte kao kaznu.

Nakon što igrač baci poslednju kartu i kaže mau-mau, nema dalje uletanja!

BODOVANJE:

Igrač koji pobedi dobija -30 bodova. Ako „zatvori“ sa žandarom dobija -60, a protivnicima se dupliraju bodovi, dok će usled zatvaranja sa dva vezana žandara (ISTOG ZNAKA) dobiti -120 poena, a protivnicima se zbir množi sa 4!

Karte koje ostanu u rukama: Sve karte koje imaju neko značenje – „mala dvojka“, sedmice, osmice, desetke, kečevi i dame – računaju se kao 10, dok žandar nosi 20 poena ako vam ostane u rukama. Sve ostale karte nose onoliko bodova koliki je broj na toj karti (šestica donosi 6 bodova, dvojka dva… osim kralja, koji nosi, takođe 10).

Na kraju šest krugova, dalje prolaze tri igrača koji imaju najmanji broj poena ili se nalaze u minusu.

3 COMMENTS

  1. Domaća verzija ove igre (tj. po pravilima opisanim ovde), može se igrati na Androidu, a i u Browseru, s drugim ljudima:

    mauking.com/sr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here