Dani podrške brucošima Univerziteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu – Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata i Centar za studente sa hendikepom organizuju „Dane podrške brucošima“ u periodu od 30.10. do 03.11.2017. godine. Cilj programa je podrška studentima prve godine u snalaženju na fakultetu, sa novim obavezama, u novoj ulozi, u novom gradu.

dani podrške

Početak studiranja se može shvatiti kao početak nove životne faze, a svaka novina, svaka promena sa sobom nosi različite doživljalje, emocije, zabavu, ali i izazove. Promena, takođe, zahteva prilagođavanje.

Treba se prilagoditi na novi stil nastave, način učenja i predavanja, nove obaveze, novo društvo.  Sloboda je veća, ali je veća i odgovornost. Zbog toga je potrebno razvijati nove radne navike, nove tehnike učenja, različite načine organizacije vremena. Brucoši koji odlaze u nepoznati grad da studiraju, moraju usvojiti mnogo novih informacija radi lakšeg snalaženja i prilagođavanja u novoj sredini. Pored ovoga, mladi studenti se moraju navići na fakultet kao novu ustanovu, organizaciju, zajednicu, zgradu… Često teško pada i udaljenost od onih koji su do sada bili glavna podrška – roditelja, braće, sestara, starih prijatelja.

 

Zbog svega nabrojanog, Univerzitet u Beogradu osmislio je program „Dani podrške brucošima“ koji ima za cilj da kroz različita predavanja, radionice i info-sesije okupi studente prve godine, poželi im dobrodošlicu, informiše ih, pomogne im u snalaženju i upozna sa sistemima podrške koje mogu koristiti tokom studija na Univerzitetu u Beogradu. Pozivamo sve zainteresovane da pročitaju programe detaljnije, izaberu sadržaj koji im je zanimljiv, prijave svoje prisustvo i dođu da se upoznaju, druže, nauče nešto novo i saznaju za koja pitanja i gde mogu potražiti pomoć tokom studija.

 

Program Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata

 

U periodu od 30.10. do 03.11. 2017. u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, na adresi Studentski trg 1,  Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata održaće niz predavanja i radionica na različite teme:

 

·         Na predavanju „O psihološkom savetovanju“učesnici će imati prilike da čuju više o tome kako psihološko savetovanje može da pomogne, koji su mitovi i realnosti o savetovanju i u kojim situacijama je korisno obratiti se psihologu tokom studija.

·         Radionica „Upoznaj svoje potencijale“ će podrazumevati samoprocenu sposobnosti, veština,  interesovanja i bolje upoznanje svojih kapaciteta koji se mogu iskoristiti u ličnom i  profesionalnom razvoju.  Biće održana zajedno sa predavanjem „Kako razvijati samopouzdanje“ koje će posebno značiti onima koji povremeno osete nesigurnost koja ih ometa u postizanju ciljeva, komunikaciji sa drugima ili nekim drugim okolnostima, ali i onima koji žele da rade na sebi i održe svoje samopouzdanje.  

·         Na radionici „Uči lako – saznaj kako“ biće reči o različitim stilovima učenja, metodama i tehnikama koje su značajne za lakše i brže učenje i pamćenje, motivaciji i organizaciji procesa učenja.

·         Radinica „Planiranje i organizacija vremena“ pomoći će brucošima da se bolje planiraju svoje vreme, služe se različitim tehnikama organizacije i izdvoje prioritete, kako bi iskoristili svoj maksimum tokom studija.

·         Na predavanju „Kako napisati seminarski rad“ biće reči o pravilima akademskog pisanja, pronalaženju i citiranju literature, kao i o značaju dobre pripreme.

·         Radionica  „Prezentacione veštine – usmeni ispit kao javni nastup“  je odlična prilika za one koji imaju tremu pri pričanju pred publikom – učesnici će moći da čuju više o javnom nastupu, pripremanju i realizaciji prezentacija i savete za što bolju pripremu za usmeni ispit.

·         Radionica „Borba sa strahom, tremom i stresom“ može pomoći učesnicima da razviju zdrave načine suočavanja sa stresnim situacijama.

·         Radionica „Lakše ćemo zajedno – timski rad“ pružiće informacije o funkcionisanju timova, savete o tome kako da se odaberu adekvatane grupe za učenje ili pisanje predispitnih obaveza i kako da što efikasnije reše neminovne konflikte u grupnim procesima.

·         Predavanje „Studentski život za početnike“ može biti od pomoći svima, posebno onima koji nisu iz Beograda pružanjem informacija o snalaženju u novom gradu, saobraćaju, kulturnim dešavanjima… Biće reči i o studentskim karticama, popustima, vannastavnim aktivnostima…

 

Pored navedenog, studenti će imati priliku da dođu na individualne konsultacije sa savetnicima iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu i porazgovaraju o tema sa radionica ili nečemu drugom što ih interesuje. Naravno, usluge savetovanja su uvek dostupne studentima i nakon završetka programa.

Tačan raspored programa može se pogledati ispod, a prijavljivanje za učešće je obavezno i vrši se popunjavanjem formulara: https://goo.gl/forms/OIGOmoZCa5yMvQ6z2. Potrebno je označiti predavanja i radionice na kojima se prijavljuje prisustvo, jer je broj mesta ograničen.Moguće je prijaviti se za više tema, a rok za prijavljivanje je 26. oktobar 2017. u ponoć. Prijavljeni će o statusu prijave i svim potrebnim detaljima u vezi sa učešćem biti obavešteni putem elektronske pošte 28. oktobra. 2017.

 

                                                Raspored programa

 

Ponedeljak, 30.10.           10:00 – 11:30   O psihološkom savetovanju

12:00 – 14:30   Upoznaj svoje potencijale

14:30 – 16:30   Kako razviti samopouzdanje

 

Utorak, 31.10.                  10:00 – 13:00   Uči lako – saznaj kako

13:30 – 17:00   Planiranje i organizacija vremena

 

Sreda, 01.11.                      10:00 – 11:30   Kako napisati seminarski rad

12:00 – 14:30   Prezentacione veštine – usmeni ispit kao javni nastup

15:00 – 17:00   Borba sa strahom, tremom i stresom           

 

Četvrtak, 02.11.              10:00 – 12:00   Lakše ćemo zajedno – timski rad

13:30 – 15:30   Studentski život za početnike

 

Petak, 03.11.                    09:00 – 13:00    Individualne konsultacije sa savetnicima Centra za razvoj karijere

                          Program Centra za studente sa hendikepom

 

U četvrtak i petak, 02. i 03. novembra 2017. u periodu od 13 do 15 časova studenti prve godine sa hendikepom i ostali zainteresovani će imati prilike da prisustvuju Sastancima dobrodošlice na studije Univerziteta u Beogradu u Centru za studente sa hendikepom. Cilj sastanaka je upoznavanje i razgovor o studiranju, o postojećim sistemima podrške, mogućim izazovima u akademskom okruženju, mogućnostima za dobijanje stipendija i načinima ostvarivanja i zaštite prava studenata. Prostorije Univerzitetskog Centra za studente sa hendikepom nalaze se u suterenu Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, na adresi Bulevar kralja Aleksandra 71 – ulaz sa parkinga Biblioteke.

Prijavljivanje prisustva sastancima je obavezno, zbog organizacije prostorije, i vrši se putem mejla [email protected] ili telefona 011 337 0686. Rok za prijave je 27. oktobar. Za osobe koje se otežano kreću biće obezbeđen prevoz do mesta održavanja sastanka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here