Danteov „Pakao“ u LEGO kockicama

Jedan entuzijasta iz Rumunije prikazao je remek-delo Dantea Aligijerija „Božanstvena komedija“ koristeći se LEGO kockama.

Rumunski umetnik Mihai Marius Mihu je uz pomoć LEGO kocki napravio devet krugova pakla iz Danteovog dela „Božanstvena komedija„. I za ovo mu je bilo potrebno skoro 40 hiljada LEGO kocki.

Prvi krug – Limbo je mesto gde idu duše nekrštenih, ovde nema mučenja, duše su podvrgnute čežnji bez nade.

Drugi krug je krug u kome su duše ljudi koji su život prepustili strastima. Duše, bez prestanka, nosi jak vetar s jedne na drugu stranu kruga. Između prvog i drugog kruga stoji Minos koji odlučuje u kom će krugu duše boraviti.

U trećem krugu pakla se nalaze proždrljivci koje muči pas Kerber, dok oni leže u mešavini blata i ledene kiše.

Četvrti krug je za pohlepnike, za sve one cicije i rasipnike koji moraju, kao kazni za svoje grehe, da guraju veliki teret.

Peti krug je za ljude pune gneva, u kome se grešnici tuku međusobno u močvarnoj reci Stiks.

U šestom krugu su smešteni jeretici, okruženi užarenim grobovima.

U sedmom krugu pakla se nalaze nasilnici, a ovaj krug je podeljen u nekoliko pojasa, u zavisnosti od greha duše. Tu su nasilnici protiv drugih ljudi, nasilnici protiv sebe samih, kao i nasilnici protiv Boga i svaki od ovih grehova ima svoju kaznu.

Osmi krug pakla ili Malebolđe koji se takođe može nazvati i „zle jaruge“ služi da bi mučio prevarante. Ovaj krug se sastoji od deset različitih jaraka u kojima se nalaze grešnici koji su se služili različitim prevarama.

U devetom i poslednjem krugu pakla se nalaze izdajnici koje su, suprotno popularnom verovanju da je pakao užarena masa, zaleđene u ledu. U zavisnosti od težine izdaje oni mogu biti zaleđeni do pola ili celi.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here