Debata: Odgovor EU na izbegličku krizu – Perspektiva mladih

Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji, u saradnji sa EU Info Centrom, organizuje debate „Odgovor EU na izbegličku krizu – Perspektiva mladih koja će se održati 12. aprila 2016.godine, u 17 časova, u EU Info Centru (Kralja Milana 7).

Cilj debate je da se mladi upoznaju sa izazovima sa kojima se njihovi vršnjaci u izbeglištvu suočavaju, sa stavovima mladih Evropljana, kao i da se kod mladih u Srbiji podigne svest o važnosti aktuelnih dešavanja povodom ovog problema.

Forum-mladih_logo

Balkanska ruta zatvorena pre oko mesec dana, a od skora je počeo da se primenjuje dogovor EU i Turske oko zaustavljanja velikog broja izbeglica koji ulaze u Evropu, međutim bro jcivila iz ratom zahvaćenih područija ne opada. Debata će otvoriti diskusiju o izbegličkoj krizi u Evropi iz omladinske perspektive. Prema nekim podacima čak 67% ukupnog broja izbeglica čine mladi,  starosti između 14 i 34 godine. Evropa je u prošlim izbegličkim talasima drastično demografski podmlađena, što će bitno uticati na buduće politike u samoj EU, kao i njenu budućnost.

Ne manje važna je svest mladih Evropljana o njihovimv ršnjacima sa ratom zahvaćenih područija, kao i tema koliko su mladi građani Evropske unije otvoreni prema izbeglicama.Tema je tako blisko vezana sa krizom vrednosti koja vlada u EU.

Prijavljivanje je otvoreno do ponedeljka, 11. aprila 2016. godine na email: [email protected]  

AGENDA

16:45-17:00 Registracija učesnika/ca

17:00-18:15 Diskusija

Govornici: Naim Leo Beširi – Institut za evropske poslove

Lena Petrović – Beogradski centar za ljudska prava

Moderatorka: Ivana Markulić – Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here