Deset dana besplatno u muzeje

Manifestacija Muzeji Srbije, ,,Deset dana od deset do deset” biće po drugi put održana u gradovima širom Srbije od 12. do 21. maja.

muzeji-srbije

Manifestacija će i ove godine obuhvatiti čitav niz izložbi i pratećih programa, kao što su kreativne radionice za decu i odrasle, predavanja, promocije knjiga, javni razgovori, koncerti, pozorišne predstave, projekcije filmova i drugi sadržaji.

Prvi put je uspešno organizovana u maju prošle godine, kada je učestvovalo 67 muzeja i srodnih institucija u čak 39 mesta širom Srbije. Manifestaciju su pokrenuli nacionalni muzeji: Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije.

Centralna tema ovogodišnje manifestacije je “Moj muzej, moj grad” koja se bavi mestom i ulogom muzeja u lokalnoj zajednici, ali i ukupnim odnosom muzeja, grada i kulturnog pejzaža.

-Temom “Moj muzej, moj grad” želimo da svoje sugrađane, ne samo u što većem broju dovedemo u muzej, već da im ponudimo da postanu integralni deo muzeja i njegovog razvoja. Samo sinergijom nas, muzejskih profesionalaca i lokalne zajednice, iz koje potičemo i kojoj i sami pripadamo, muzeji mogu da razbiju prepreke koje u svesti mnogih, s obe strane barijere, postoje i doprinesu da se i muzeji i njihovo okruženje zajednički razvijaju, poručuju organizatori.

Tokom manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od deset do deset’’, kao i do sada, ulaz će biti besplatan, svakog dana od 10 do 22 sata.

Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja. Manifestaciju su podržali i Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodina, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gradska uprava za kulturu Novog Sada.

Izvor: studentskizivot.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here