Dobra ideja za kvalitetan zvuk

Žanrovsko određenje im nije bitno. Za sebe kažu da su bend koji pravi dobru muziku, a da joj daju energiju u različitim oblicima. Zvuci metala, roka, panka, ska, regea, hip hopa i džeza čine da Besne gliste zvuče jedinstveno i da se njihov zvuk lako prepoznaje.

Iza sebe imaju jedan album, dva spota, nebrojeno svirki, zajedničkog rada i kvalitetnog zezanja, postignutih tokom sedam godina koliko Gliste postoje, a šta sve još možemo da očekujemo od ovih talentovanih momaka ispričali su u opuštajućem vikend ćaskanju. Ova dobitna sedmorka govori i o nepresušnom izvoru ideja, otkud bunt u tekstovima, kao i čemu je njihova muzika alternativa.

Ćao Gliste, zašto ste Besne?

Filip (vokal) – To je taj dečački nemir, bunt, kad ti kaže majka „šta izvodiš besne gliste“, e pa to je to -skretanje pažnje na sebe. Kad si nezadovoljan, pa histerišeš.

 Bunt prema čemu?

Novica (tarabuka) – Generalno prema situaciji društva u kome se nalazimo, ne samo politički, već i uopšteno, koji su to problemi mladih, sa čime se susreću i ovo je neki naš lićni pogled na celu tu priču.

 Činjenica je da ste alternativni muzički bend. Čemu ste alternativa u Srbiji?

Novica – Glupoj muzici, što znači svaki oblik industrijskog popa i šabanskog rep-a.

Filip – Sve gde je industrijski pop umešao prste postala je komercijala, štancanje popularne muzike, bio to pop-rok, pop-rep, pop-pop, ima isti princip-daj što više, bez ikakvog saržajnog smisla. Uvek ćemo biti alternativa onome gde je kvantitet iznad kvaliteta.

Julijus (električna gitara)- Ne znači da je svaka komercijalna muzika loša, ali postoje neke stvari koje alternativu čine alternativom tako što je ugrožavaju. Samoprozvani rok bendovi koji su se nekako infiltrirali u rokenrol svojim postojanjem ugrožavaju bendove koji sviraju iskreno i iz srca.

 Pošto ne mora svaka komercijlna muzika biti loša,  je l’ biste želeli da budete komercijalni bend?

Filip – Pa ne komercijalan, ali bismo voleli da dopremo do što većeg broja ljudi koji bi pružili šansu našem bendu i  koji bi nas slušali.

Julijus – Voleli bismo da okupimo širu publiku oko naših ideja, za koje smatramo da su ispravne, a ne bismo da menjamo naše stavove, ideje i muziku samo da bismo je prodali.

 Šta vi to radite, i šta se do sada kao Besne gliste uradili?

Bjeka (bas gitara) – Pravimo dobru muziku, da to tako nazovem. Nije bitno da bend pripada određenom žanru, već da naše ideje prenesemo publici u što boljem obliku. Tako da tu ima elemenata svačega, koje mi pokušavamo da začinimo raznolikim muzičkim formama i da to na kraju ispadne super.

Strale(saksofon) – Ono što se mi međusobno dogovorimo i smislimo krene od vokala, bubnjeva i gitara, onda mi kao duvački deo dodamo ono što tome odgovara i napravimo celu sliku.

Novica– Konkretno do sada smo izdali jedan album i snimili dva spota. Drugi spot je svež, izašao je skoro i snimljen je za pesmu Propaganda i za sada je jako dobro prihvaćen među publikom i kritikom.

Besne gliste: Čele, Novica, Julijus (prvi red), Bjeka, Strale, Laza, Filip (drugi red)

 I sami ste muzički raznoliki, zašto je ta raznovrsnost u muzici važna?

Laza (truba) – Jer omogućava da na najrazličitije načine interpretiramo istu ideju. Zato je bilo kakvo žanrovsko ograničenje nebitno u celoj ovoj priči, bitna je sinergija svih članova i ona se oseća, kao i to da na kraju izvedemo tako da zvuči kvalitetno i dobro.

 Koju priču pričaju vaši tekstovi, protiv čega se bune, a šta slave?

Filip – Nema klasičnog pisanja tekstova, kao ja sednem i pišem, već utisak koji nešto ostavi, bilo to tužno, srećno, besno ili kako god. Nervira me to, mislim o tome , to me smara – razmišljanje o tim stvarima nakon nekoliko dana samo od sebe stvori tekst, tako da nije to puko pisanje, nego niz ideja koje mi padnu na pamet i onda se u nekom trenutku samo sklope i izađu u određenom obliku. Dobar primer je pesma Mistah lova lova, koja nije moj fazon, ali se sama od sebe stvorila dok sam ležao u nekom polusnu.

 Kada bacite pogled na vaše prve pesme i nastupe i kako danas zvučite, ima li promena?

Čele (bubnjevi) – Mnogo. Poenta jeste da se poboljšavamo u svakom smislu. Ali ideja je uvek ista – da isteramo do kraja što smo zamislili i da uklopimo što bolje. Dolazak duvača u bend i to uključivanje zvuka trube i saksofona je dosta promenilo stvari, dalo je mogućnost da oni čitavu stvar isfiluju i da na kraju zvuči kompletno.

 Šta možemo da očekujemo od glista u narednom periodu?

Novica – Dosta dobre muzike, pre svega live, a na jesen se očekuje novi album sa devet pesama.

 Koliko često i gde možemo da vas čujemo?

Bjeka – Biće svirki u i van Beograda u narednom periodu, kako samostalnih, tako i festivalskih. Prva sledeća svirka bi trebalo da bude sredinom aprila, trenutno nemamo neke konkretne informacije, ali tu je Internet i društvene mreže gde se sve može brzo saznati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here