Organizujemo grupnu posetu muzeju – Konak kneginje Ljubice

Portal Mladi u saradnji sa Muzejem grada Beograda, organizuje grupnu posetu muzeju Konak kneginje Ljubice, 31. marta od 13h uz prisustvo kustosa muzeja, po povlašćenoj ceni za studente od 100rsd* uz indeks! Broj mesta je ograničen!

Konak kneginje Ljubice nalazi se na adresi Kneza Sime Markovića broj 8 na opštini Stari Grad. Konak se nalazi prekoputa Saborne crkve svetog arhangela Mihaila.

Konak kneginje ljubice

Konak kneginje LJubice je jedna od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Građen je u periodu 1829–1831, po planovima i pod rukovođenjem Hadži Nikole Živkovića, zvaničnog kneževog graditelja. Zamišljen je da bude reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović. Međutim, zbog blizine Turaka knez Miloš je malo boravio u njemu. Svoju primarnu namenu Konak je ostvario tokom prve vladavine kneza Mihaila (1839–1842), kada je služio kao njegova rezidencija. Nakon proterivanja Obrenovića iz Srbije (1842) zgradu su u narednih sto trideset godina koristile i prema svojim potrebama uređivale razne državne institucije. Sedamdesetih godina 20. veka uprava grada Beograda odlučila je da zgrada Konaka, u skladu sa svjim istorijskim, umetničkim i spomeničkim nasleđem, dobije novu namenu i postane muzej. Posle izvršenih radova sanacije i rekonstrukcije zgrada je 1980. godine ušla u sastav Muzeja grada Beograda. U septembru iste godine otvorena je u Konaku stalna muzejska postavka „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“.

O postavci:

Postavku čini reprezentativni izbor predmeta likovne i primenjene umetnosti koji se čuvaju u zbirkama Muzeja grada. Predmeti su nastali tokom 19. veka kao proizvod zapadnoevropske i domaće zanatsko-umetničke i industrijske proizvodnje. Pripadali su predstavnicima vladajuće dinastije Obrenović i uglednih građanskih porodica. Stalna postavka prikazuje nastanak i razvoj visoke građanske kulture, načina života i stanovanja u devetnaestovekovnom Beogradu. Na ovaj način putem brojnih eksponata Konak postaje jedinstveni vremeplov koji posetioce vodi u posetu starih građanskih domova upoznajući ih sa materijalnim i duhovnim životom Beograđana minulih vremena.

Za posetu Konaku kneginje Ljubice se možete prijaviti preko PRIJAVNOG FORMULARA. 

*Za studente Filozofskog, Arhitektonskog i umetničkih fakulteta ulaz je besplatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here