Obedska bara – Dobro došli u ptičiji Eldorado!

Nedaleko od Beograda prostire se specijalni rezervat prirode Obedska bara koji predstavlja raj za ptice i čoveka. Dobro došli u ptičiji Eldorado!

Obedska bara

Pre dva veka o Obedskoj bari se govorilo kao zemaljskom raju za ptice. Bila je čuveni ornitološki rezervat. Danas slovi za specijalni rezervat prirode koji se prostire na 12 hiljada hektara i nalazi se na 50 kilometara od Beograda, u južnom Sremu.

Uz reku Savu prostire se močvarno-šumski predeo, čiju najveću vrednost, prema oceni prirodnjaka, čini splet bara, mrtvaja, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma gde rastu i ugrožene vrste.

Šta videti

Obedska bara je ostatak meandra starog korita reke Save, čiji je glavni tok sada malo južnije. Ime je dobila po manastiru Obed, u čijoj blizini su ruševine srednjevekovnog grada. Korito bare se zbog karaketerističnog oblika naziva potkovica. To je jedno od retkih očuvanih plavnih ritskih područja na kome su stoletne šume hrasta lužnjaka i kolonije ptica močvarica.

Krajem marta, kada sve ozeleni i procveta, na Obedsku baru se vraćaju ptice selice da se gnezde i podižu potomstvo. Do jeseni, kada kreću na jug, bude ih nekoliko stotina hiljada a prirodnjaci kažu da se u to vreme na ovom području može videti čak 220 različitih vrsta, od kojih više od polovine predstavljaju prirodnu retkost. Najbrojnija su staništa čaplji. Zato je među turistima veliki broj ljubitelja ptica.

Pored njih, na Obedskoj bari preko cele godine ima ribolovaca jer u vodi živi 17 vrsta riba. U vreme visokog vodostaja, iz Save ulaze amuri i crveni i beli tolstolobik, bara je njihovo prirodno mrestilište. U hrastovim šumama žive divlje svinje, jeleni, srne, zečevi, fazani i jarebice pa je bara na putu i lovcima.

Kao prirodni spomenik zaštićeno je stablo crne topole. Pre 150 godina za baru se zainteresovao Eduard Hodek iz Prirodnjačkog muzeja u Beču i oduševljeno je izjavio da je to pravi ptičiji Eldorado.

Dvadeset godina kasnije carska porodica je dekretom zaštitila ovo područje. Tako je Obedska bara postala prvo zaštićeno područje u Evropi, odnosno drugo u svetu (posle Jeloustonskog parka). Sadašnji status specijalnog rezervata prirode stiče 1993. godine aktom Vlade Republike Srbije.

Svet je dao svoj glas prirodnoj retkosti a na nama je da ga sačuvamo i približimo posetiocima, bez obzira da li se radi o turistima ili umetnicima koji u jedinom hotelu na Obedskoj bari povremeno organizuju koloniju kako bi na svoj način ovekovečili život tog područja.

U blizini Obedske bare nalazi se i etno selo  Pećinci, pa je naša preporuka da iskoristite priliku i obiđete i ovu lepotu Srbije.

Kako stići do Obedske bare?

Iz pravca Beograda do Obedske bare možete stići na više načina. Najkraći put je preko Surčina i Jakova, dalje prema Kupinovu i već ste stigli do Obedske bare sa jedne njene strane. Svakako najbrži put je autoputem do isključenja u Pećincima, onda pravo prema Obrežu gde je početak Obedske bare sa druge strane. Ukoliko dolazite iz Vojvodine ili iz pravca Šida, najjednostavnije je da se isključite na petlji u Pećincima i vozite do mesta Obrež, gde počinje Obedska bara. Dakle, srećan put!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here