Doček Nove godine u Švedskoj – Malmö

Novogodišnje raspoloženje grada Malmö traje čitav decembar! Ulice i zgrade su već početkom decembra ukrašene, a na trgovima trgovci postavljaju različite štandove na kojima se mahom nalazi hrana. Interesantno je da na meniju nije samo švedska nacionalna kuhinja, već  kuhinja iz celog sveta s obzirom na to da je ovaj grad pun stranaca.

Trg u Malmo. / arhiva autorke

U strogom centru Malma postoje tri trga: Gustav Adolf Torg, Storgtorget i Lilla Torg(Trg Gustafa Adolfa, Veliki trg i Mali trg), a glavna novogodišnja dešavanja su upravo ovde. Najrazličitije dnevne aktivnosti  traju tokom celog decembra. Neke od njih su naizostavno  klizanje, izložbe, prodaja cvetnih aranžmana, hrane i pića, a kao posebna ponuda se izdvajaju božićni kokteli u skoro svim kafićima i restoranima.

Raznovrsnost hrane. Izvor: hd.se

Sam doček Nove godine je najveličanstveniji na trgu na kom se nalazi Malmö opera. U saradnji Grada Malmö i Malmö Opere, očekuje se veliki koncert klasične muzike koji se tradicionalno održava svake godine. Uz posluženje na otvorenom, u ponoć se uz novogodišnji šampanjac organizuje bogat vatromet. Cela manifestacija je besplatna za publiku, a ukoliko neko želi svoju proslavu Nove godine da počne ranije, to može da učini kupovinom karte za novogodišnji koncert koji počinje u 17 sati.

Doček ispred Opere. Izvor: malmoopera.se

Novogodišnji doček za najmlađe

Za najmlađe je 31. decembra organizovana proslava koja traje od 13-15 sati, a smeštena je naspram Malmö Opere. Uz zvuke poznatih dečijih, ali i svetskih hitova, deca dočekuju Deda Mraza, takođe uz vatromet i raznoliko posluženje.


 

Nova godina u klubovima se od naših dosta razlikuje jer su to uglavnom tematske žurke. Ono što je karakteristično za ovogodišnji doček Nove godine je tema “The Great Gatsby” (Veliki Getsbi), uz obavezno oblačenje u stilu dvadesetih godina i nezaobilazni sjaj i glamur. Cene u ovakvim klubovima se kreću oko 100 evra.

Ukoliko je neko više raspoložen za aktivniju proslavu Nove godine, onda bi Velika kuglana bila pravo mesto. Pored večere možete se kuglati dva sata, pevati na karaokama, ili jednostavno plesati uz poznate svetske hitove za cenu oko sedamdeset evra.

Moda u stilu Velikog Getsbija. Izvor: girlsaskguys.com

I na kraju, ako vam se ipak slušaju zvuci naše muzike, kao i u mnogim delovima sveta, možete naći i srpski klub. On se nalazi u Industrijskoj ulici, a pored njega, u istoj zgradi smešteni su grčki i makedonski klub, tako da ovde možete proslaviti balkansku Novu godinu. Srpski klub doček Nove godine priređuje uz domaće bendove i muziku, kao i uz našu tradicionalnu kuhinju.

Vatromet. Izvor: 2.bp.blogspot.com

Ipak većina šveđana doček Nove godine provodi u krugu porodice, kod kuće ili u restoranu bez muzike. Ovaj praznik je za njih najpre praznik hrane i pića, te su bogati restorani ipak najposećeniji.

Gde god da se odlučite za proslavu Nove godine, mi Vam želimo lep provod i još lepšu godinu koja samo što nije stigla.  🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here