Drugi dan u Slobodnoj Zoni: “Yo Yo Ma” i “Pod suncem” izazvali najveću pažnju publike

Film Yo Yo Ma: Muzika stranaca koji se na repertoaru ovogodišnje Slobodne Zone našao zahvaljujući izboru gosta selektora Viktora Ivančića, večeras je prikazan i nagrađen višeminutnim aplauzom publike  u prepunoj sali Doma omladine.  Reč je o jedinstvenom dokumentarcu koji pleni prekrasnom muzikom i prati skupinu pevača, kompozitora, vizuelnih umetnika i pripovedača koji sebi i svetu otkrivaju jedinstvenu moć muzike da očuva tradiciju, oblikuje kulturnu evoluciju, podstiče nadu i povezuje ljude celog sveta bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Yo Yo Ma

Pored Muzike stranaca, najveću pažnju drugog dana festivala privukao je film Pod suncem koji je  takođe odabrao hrvatski pisac i novinar.  Dvorana Kulturnog centra Beograda bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a mnogobrojna publika ušunjala se u život jedne prosečne porodice u Pjongjangu, uoči proslave dana rođenja severnokorejskog diktatora. Reditelj Vitali Manski napravio je  dokumentarac koji je je pažljivo kontrolisan. Ipak, ostavljajući kamere uključene, snimio je sve probe, sve fine prepravke na snimanju, kao i momente kada osmogodišnja Zin-Mi predivno iznosi svoj naučeni tekst, ali isto tako biva uhvaćena kako tiho plače pod pritiskom čitave propagandne operacije. Na osnovu uvida u život ove tročlane porodice, konstruisana je prilično jasna slika o tome kako funkcioniše život u svetu koji je zapadnom čoveku prilično stran.

Pod suncem inspirisao je  Noćne razgovorena temu: Diskretni šarm diktature. U ovom kasnom večernjem programu učestvovali su arhitekta Ljiljana Blagojević i filozof Đorđe Pavićević, a razgovor je vodio Ivan Milenković.  Tokom diskusije pokrenuto je pitanje o tendenciji napuštanja termina totalitarizam, zbog opasnosti da se poistoveti sa svakom vrstom kontrole. Đorđe Pavićević  izneo je stav da je upotreba ovog termina opravdana u slučaju Severne Koreje, te da je čitava priča zanimljiva sa stanovišta da ovakvi sistemi danas uopšte postoje.

U Multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke održano je prvo od tri predavanja u okviru ciklusa Masterklas. Rediteljka, filozofkinja, umetnička direktorka festivala DocLisboa iz Portugala Sintia Žil govorila je o putu savremene kinematografije, načinu na koji se programira jedan filmski festival i načinu na koji se filmovi selektuju. Uz inserte i živopisne citate objasnila je pojam savremenog filma, rekavši da je zajednička odlika savremenih ostvarenja način na koji su likovi i radnja filma povezani sa vremenom u kome je film nastao.

Svi posetioci festivala imaće priliku da iskuse i prateći program Cross-media, tako što će pogledati neki od sedam interaktivnih dokumentaraca i igrica ili zaroniti u virtuelnu realnost instaliranu u VR lounge-u u Domu omladine, uz pomoć posebne opreme.

Naredni, a i svaki sledeći dan festivala započinjemo uz Kafu sa autorom od 12h u Muzičkoj kući Metropolis!

Više informacija o programu festvala u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pratite na sajtu http://freezonebelgrade.org/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here