Drugi TEDxBelgrade Salon – U zdravom telu zdrav duh?

Nakon uspešno organizovanog februarskog Salona, kraj aprila je predviđen za drugi po redu TEDxBelgrade Salon. Ovomesečni salonski događaj održaće se 23. aprila sa početkom u 12h, u Domu omladine Beograda. Na prvom TEDxBelgrade Salonu, pod sloganom „Reči na delu“, posetioci su imali priliku da čuju četiri zanimljiva govora iz oblasti sociolongvistike, dok će na aprilskom događaju biti u prilici da čuju govore iz oblasti kritike sporta, a jedan od govornika će se osvrnuti na uticaj i povezanost tehnologije i savremenog sporta.

TEDxBelgrade Salon

Dr Ivan Đorđević je naučni saradnik Etnografskog instituta SANU. Diplomirao je, magistrirao  i doktorirao  na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Osnovni istraživački interes usmeren mu je na pitanja antropologije sporta, političke antropologije i antropologije književnosti. Objavio je monografiju „Antropolog među navijačima“. Na salonskom događaju govoriće na temu „Sport i ideologija nacionalizma“. Sport se u svakodnevnom životu najčešće posmatra kao nevina razbibriga, polje u kome se neguju najlepše ljudske osobine, i gde se, kako se to popularno kaže, zdravim telom snaži duh. Da li je, međutim, ovakva slika modernog sporta, oličena u herojima poput Novaka Đokovića, zaista stvarna? Ili je Džordž Orvel bio u pravu kada je svojevremeno definisao najpopularniji od svih sportova, fudbal, kao „rat bez pucnjave“?   Da li je moguće zamisliti sport lišen nasilja i nacionalističkih strasti? Autor će u ovom izlaganju ukazati na neraskidivu vezu između sporta i nacionalističke ideologije, ali i nastojati da istakne važnost punog razumevanja te veze ne samo u akademskom već i u svakodnevnom poimanju modernog sporta.

Aleksandar Blagojević je trener sa diplomom Profesora fizičkog vaspitanja. Prethodnih deset godina je radio sa više od 3000 klijenata organizujući im ishranu i vežbanje. Veštine temelji na doktrinama „istočnog bloka“ a obogaćuje ih saznanjima modernih istraživanja. Najviše je ponosan na rad sa ljudima koji nemaju afinitet prema kretanju i vežbanju. Voli da piše i da se druži sa ljudima koji preziru vežbanje. Aleksandar će na aprilskom Salonu govoriti na temu „Kondicija je najbolji vid životnog osiguranja“. Svet ljudi slobodu uživa kroz slobodno kretanje, slobodan govor i slobodno znanje. Sa druge strane moderan „progres“ aktivno zaključava znanja i cenzuriše slobodan govor. Danas ne postoji borba za slobodno kretanje u svetu mejn strim boraca za slobodu. Napor uložen za odbranu i osiguranje prava na uživanje slobode nije isto što i puko uživanje slobode. Prvi proces aktivno radi na poboljšanju prokrvljenosti celog bića slobode, dok uzimanje slobode zdravo-za-gotovo spušta gard i ironično, pasivno erodira potencijal života. Govor je usmeren na isticanje kondicije kao simbola aktivne borbe za slobodu i ukazivanja na sve aspekte bitnosti fizičke kulture.

Prijavljivanje zainteresovanih za prisustvovanje ovom događaju vrši se popunjavanjem aplikacionog formulara na sajtu organizatora, a prijave su otvorene do 20. aprila u ponoć. Broj mesta je ograničen na 50 posetilaca. Cena ulaznice je 150RSD.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here