Dunav u knjigama – PRAVO EVROPSKO PUTOVANJE

Utorak, 25.oktobar je bio koncentrisan na Dunav kao priliku za razvoj, što je i bila tema ovoga dana na EU štandu sajma knjiga.
Dunav

Sa posetiocima su bile podeljene uspešne priče projekta „Socio-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“(SEDDSR), kao i sama prezentacija ovog projekta, gde je govorio Klaus Kaper, director Austrijske razvojne agencije u Srbiji. Takođe je bilo reči o rekonstrukciji Golubačke tvrđave iza čije ideje je stala Iskra Maksimović, direktorka Javnog preduzeća “Tvrđava Golubački grad”.

Govorilo se i na temu Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima, gde je izlagala Milica Božanić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

Dunavski transnacionalni program, tj. mogućnosti za finansiranje projekata predstavila je Tijana Didanović, nacionalni coordinator Interreg- Dunav programa, iz Kancelarje za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Na temu Vodič kroz Dunavsku strategiju govorio je Ivan Knežević, zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji, a o Projekatu Dunavski sliv za zeleni san, rekla je više Dušica Milenković, iz Pokreta gorana Vojvodine.

Uspešan i kvaliteno ispunjen dan na štandu EU polako se privodio kraju bitnom pričom o “Obrazovanju do lakšeg zapošljavanja“, gde su imali reč Irena Živković, direktorka Regionalnog centra za društveno–ekonomski razvoj-Banat I Branislav Milosav, Rukovodilac sektora za razvoj privrede Centra za društveno–ekonomski razvoj – Banat.

Dan je završen predstavljanjem filma “Dunav u Srbiji – 588 utisaka” i rečima Ljiljane Čerović, šefice sektora za promociju i unapređenje turističkih proizvoda Turističke organizacije Srbije, Borisa Čamernika, generalnog sekretara Dunavskog centra za kompetenciju, a film možete pogledati na sledećem linku.

Sreda, 26. Oktobar je bio rezervisan za panel diskusije i teme EU i Srbija: 15 godina partnerstva. Dan na štandu je počeo panel diskusijom „Za jači glas građana: Podrška EU civilnom društvu Srbije“ gde je bilo više bitnih govornika, a potom je usledila nova panel diskusija “Može li kultura u Srbiji bez Evrope”. Tokom ovih diskusija posetioci su imali priliku da čuju mišljenja eminentnih govornika.

Dan je zatvoren predstavljanjem COSME i Horizon 2020 gde su govorili Jovana Stanojević, viša savetnica Centra za EU integracije Privredne i industrijske komore Srbije i Milica Zatezalo, nacionalni koordinator programa COSME za Republiku Srbiju, Ministarstvo privrede.

Pozivamo vas da posetite i sutra štand EU, jer vas očekuje tema dana Knjiga- ulaznica u svet magije i mnoge ideje koje će podeliti sa vama govornici.

Zahvaljujemo se Skljocni.me na fotografijama ove prilike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here