Dušan Kostić: Poručio bih mladima da sanjaju velike snove!

Nakon prvog održanog koncerta Beogradskih simfoničara, 12 februara u Velikoj Sali Dečjeg kulturnog centra u Beogradu, pod dirigentskom palicom Radana Jovanovića, mladi kontrabasista Dušan Kostić izveo je još jedan blistav solo u svojoj karijeri. Dušan ima 20 godina, a i za sebe mnogo osvojenih nagrada i priznanja, a sa svojim kontrabasom ušao je u sale širom Evrope. Ovaj mladi umjetnik dolazi iz Ćuprije, gdje je završio Školu za muzičke talente, da bi potom upisao Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Međutim, nedugo zatim on je otišao van granica zemlje da širi svoje znanje i da se usavršava na svjetskim scenama. Jedna audicija je bila odskočna tačka za dalje, i od tada on niže uspjehe na svakoj sljedećoj. Više o njegovim planovima, putovanjima kao I skorašnjem koncertu rekao nam je sam.

12227079_1071027776242223_3766501032682687805_n

Kakvi su tvoji utisci posle koncerta i saradnje sa Beogradskim simfoničarima, i kako je došlo do te saradnje?

Koncert je bio odličan, veoma sam zadovoljan. Saradnja sa Beogradskim simfoničarima je bila na jako dobrom nivou, sve su to moji prijatelji tako da je zadovoljstvo još veće. Do saradnje je došlo prošle godine na poziv dirigenta Radana Jovanovića. Meni se svidela ideja koju imaju Beogradski simfoničari i tako smo nastavili saradnju.

Zanima me kako je sve krenulo i koji je faktor bio presudan za tvoju karijeru? Da li ti je bilo teško napustiti zemlju, studije i porodicu?

U početku je to svakako bila škola za muzičke talente u Ćupriji. Kasnije, na studijama, okidač  za dalje je bila audicija za Branimir Slokar Akademiju i Classical Concert Chamber Orchestra. To je presudilo da odem u inostranstvo. Međutim, nije mi bilo teško napustiti zemlju, jer sam navikao da budem odvojen od porodice i rodnog grada Ćuprije tako da mi česta putovanja nisu teško pala.

Koje si zemlje zahvaljujući koncertima obišao i kakva iskustva si tamo doživio?

Bio sam u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Švajcarskoj, Slovačkoj I doživeo neverovatna iskustva. Puno koncerata, audicija, kurseva u oblasti kontrabasa i orkestra. Stekao sam sjajne prijatelje iz svih krajeva sveta.

 Da li si uopšte imao ideju da se stvari tako razviti kada si počeo svirati kontrabas?

Pa ne mogu da kažem da sam imao ideju ali sam se uvek nadao da cu stići do nekog dobrog nivoa. Nakon mnogo truda i rada, rezultati su nekako bili očekivani.

12734220_1119626791382321_8446059513059848811_n

 

Da li planiraš da se vraćas u Srbiju, i šta je sljedeće što te očekuje?

Planiram da ostanem u inostranstvu. Sledeće i najbitnije je finalna audicija na Colburn Conservatory of Music u Los Angelesu, zatim koncerti po Nemačkoj sa Neue Municher Philharmonie, a onda i velika turneja po Africi i Aziji sa Liechtenstein Global Trust Young Soloists gde ću svirati solo sa orkestrom.

I konačno, reci nam šta je tvoj recept za uspeh I šta bi poručio mladima/čitaocima Portala mladi?

Poručio bih mladima da sanjaju velike snove i da nikada ne odustaju, nagrada ce stići kad tad! Verujem da za mlade granice ne postoje i da je sve moguće ako to stvarno želiš!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here