Eco friendly aplikacije-vodiči za kvalitetniji život

Briga o životnoj sredini više nije izbor, već potreba. Svakodnevne aktivnosti koje utiču na zagađenje životne sredine sve su veće kao i želja da se one umanje. Širom sveta mnogi inovatori
pokušavaju da nađu rešenja za to, pa je tako stvoren niz aplikacija za telefone koje itekako mogu doprineti svakodnevnoj brizi o životnoj sredini.

1) Climate-Klima

Klima pomaže da se otkriju i dele akcije koje se mogu preduzeti u vezi klimatskih promena. Platforma je dizajnirana kao zajednica ujedinjenih opipljivih, štedljivih i realnih rešenja i predloga koja se mogu  predložiti. Može se meriti napredak svakoga pojedinačno zahvaljujući podršci i razvoju svoje ideje.

2) Carma Carpooling – Karma grupne vožnje

Ova aplikacija pomaže da se pronađu ljudi sa kojim možete da podelite vožnju npr. do odlaska na posao. Na taj način se smanjuje gustina saobraćaja zbog smanjenog broja vozila, a pored toga dele se i troškovi cene vožnje te se može uštedeti u odnosu na kupovinu karte autobusa ili goriva za sopstveni automobil. Do sada, mnogi gradovi poput Čikaga, Hjustona, Los Anđelesa, Njujorka i San Franciska uspostavili su zajednice za ovu vrstu aktivnosti.

3) Ecoviate – eko olakšice

Ecoviate širi socijalnu održivost zahvaljujući vestima o ekološkim aktivnostima kao i porukama o
ekološkim savetima o eko proizvodima pomoću kojih možete da uštedite energiju, vodu i na mnoge druge načine smanjite negativni uticaj na životnu sredinu kao što je npr. sadnjom drveća.

4) Farmstand – Štand farmi

Pomaže otkrivanju gajene hrane u više od 8.700 poljoprivrednih tržišta širom sveta. Zahvaljujući aplikaciji, mogu se pronaći najbliži uzgajivači hrane uz informacije i fotografije. Svako može postaviti svoje proizvode i promovisati svoja tržišta.Tržišta se mogu tražiti prema udaljenosti, vremenu, dostupnosti i sl.

5) Oroeco

Uz pomoć ove aplikacije može se značajno unaprediti život. Ona služi da pomogne kako da se izabere pravi način života od toga kako da se uštedi novac, kako da se živi, jede, kupuje a pri tom naravno brine i o životnoj sredini. Oreco automatski prati klimatske uticaje i prati količinu oslobađanja karbon dioksida.

6) GoodGuide – dobar vodič

Još jedna aplikacija koja pomaže da se pronađu zdravi, bezbedni, zeleni i etički proizvodi. Svi prozvodi su rangirani na skali prema uticaju na životnu sredinu. Baza podataka sadrži proizvode za hranu, ličnu higijenu, proizvoda za domaćinstvo itd…

Dakle, svako od nas može nešto da uradi za životnu sredinu, a sve što je potrebno jeste da instalira neke od ovih korisnih aplikacija u svoj pametni telefon.

PODELI
Amela Đurakovac
Amela je master inženjer pejzažne arhitekture i entuzijasta koji voli prirodu i životinje, posebno mačke. Veruje u prave vrednosti i u to da se samo napornim radom i ljubavlju prema svemu što radi mogu postići rezultati. Za nju ništa nije nemoguće, pa tako svakodnevno radi na sebi i trudi se da nauči nešto novo. Na svet oko sebe gleda kroz ružičaste naočare ali itekako čvrsto stoji na zemlji. U slobodno vreme se bavi kreativnim pisanjem, voli da fotografiše i putuje, a dugim šetnjama i plesom se oslobađa od negativne energije oko sebe. Raduje se malim stvarima i u budućnosti sebe vidi kao nekoga ko se i dalje usavršava i bavi različitim stvarima iz oblasti umetnosti, otkrivajući suštinu misterije zvane život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here