Elemental & LoveFest

Drugi deo ovogodišnjeg LoveFesta na Live stage, protekao je u nesvakidašnjoj energiji, obojen najkvalitetnijim izvođačima iz balkanskih zemalja. Hip hop sastav koji je privukao ogromnu pažnju publike i ostavio je bez daha, svojim odličnim tekstovima i pozitivnom atmosferom na sceni je hrvatska grupa Elemental.

Elemental

Elemental je bend čija se muzička okosnica nalazi u rap muzici, ali teško bi se mogao podvesti samo pod jedan muzički žanr, što njihov muzički izražaj čini jedinstvenim i originalnim. Specifičnost ovog benda su britki tekstovi i zanimljive instrumentalne podloge, koji zajedno čine autentičan zvuk Elementala. Iako, postoji od 1998.godine, ovaj muzički sastav su na početku činili tri MC-ja, a danas broji ukupno sedam članova. Muziku, stihove i aranžmane stvaraju sami i tokom godina su se dokazali kao vrsni muzički izvođači. Prioritet ovog benda čini blizak odnos sa publikom kroz koncertne nastupe. Elemental je jedan od retkih bendova koji sa svojim fanovima, svakodnevno komunicira putem svoje Facebook stranice.

  • Kako je nastala grupa Elemental i na koji način je otpočela sva ta priča?

Bilo je to davnih dana na trgu u Zagrebu, 1998. godine. I do dana današnjeg su se desile brojne turbulencije, dok smo mi kao grupa imali tu mirnu vožnju za sve i svašta, da bismo uspeli ostvariti ovo što danas imamo.

  • Kakva je međusobna saradnja između rap grupa na Balkanu, da li se očekuju još neki dueti Elementala i drugih rap grupa?

Momenat kada reperi prevaziđu svoj ego, onda je svašta moguće. U principu dovoljno je biti samo dovoljno skroman i biti svestan samog sebe, da bi ljudi međusobno sarađivali i pravili dobre pesme. Saradnja između Elementala i Sassje bila je izuzetno sponatana i trenutak kada se poklope energije je veoma važan da bi ta pesma zaživela i probudila publiku.

  • Koliko vašim tekstovima uspevate da utičete na svest mladih ljudi, kada je u pitanju rodna ravnopravnost i nasilje nad ženama?

Iskreno se nadam, zato što je na Balkanu pravo plodno tlo za različite marksističke i seksističke varijante. I mi smo zapravo mlade žene, koje su viđale sve to kod nekih starijih generacija, ali se iskreno nadam da smo svojim tekstovima uspele da napravimo korak napred i ukažemo na niz problema koji vladaju u našem društvu.

1

  • Koje je vaše mišljenje o ratovima koji su se dešavali na prostorima bivše Jugoslavije?

Ja sam pacifista i ne razumem ljude koji žele ratovati i ne razumem ovo neko ponovno buđenje nacionalne svesti. Na Balkanu nacionalna svest, nikada nije donela ništa dobro. Tako da mislim da bismo se trebali okrenuti sami sebi i da bi nekako trebalo uspostaviti dijalog, jer mi smo zapravo puno slični.

  • Pitanje za kraj, koja publika bolje reaguje na vaše pesme, hrvatska ili srpska?

Bosanska i slovenska. 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here