Eneregetska efikasnost je investicija, ne trošak

 

Predstavnici Evropske Energetske zajednice, regulatornih tela EU, resornih ministarstva Republike Srbije, lokalnih samouprava, Univerziteta u Beogradu, kao i stručnjaci i predstavnici nacionalnih i međunarodnih organizacija i institucija koje finansiraju projekte u oblasti energetske efikasnosti, okupili su se danas u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda na završnoj konferenciji projekta EmBuild “Energetski efikasne zgrade – Planirajte. Investirajte. Renovirajte!”.

“Cilj EmBuild projekta je da osnaži državne organe, na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u formulisanju strategije eneregetski efikasnog renoviranja javnih zgrada. Podaci potvrđuju da 40 odsto ukupne potrošnje energije i 36 odsto emisije CO2 u Evropskoj uniji nastaju u privatnim i javnim zgradama.Zato je jedna od osnovnih smernica EU, definisanih Evropskim programom za razvoj nauke Horizon 2020, da se ta potrošnja i zagađenje smanje,” objasnila je prisutnim medijima prof.dr Milica Jovanović Popović koordinator projekta za Srbiju.

Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastruktrure Republike Srbije, konstatovala je da je projekat EmBuild značajno doprineo da se pitanje energetske efikasnosti sveobuhvatno, u pravnom i strateškom smislu, po prvi put u Srbiji pozicionira kao investiciono. “Obnova zgrada prema principima energetske efikasnosti donosi uštede, i državi i građanima, utiče na poboljšanje konfora, doprinosi smanjenju zagađenja i održivom razvoju i u smislu otvaranja novih radnih mesta. Zato verujem da je strateško planiranje, kojim se projekat EmBuild upravo bavi, kao i primena tih planova, korak po korak, od velike važnosti za našu zemlju”, zaključila je Atanacković, dok je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, Stevica Deđanski, konstatovao da je planskom pristupu u ovoj oblasti doprinelo donošenja Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2025.godine sa projekcijama do 2030. ”Uštede planirane trećim akcionim planom za energetsku efikasnost Republike Srbije za period do 2018. godine koje su projektovane na 9 odsto, su premašene. Verujem da ćemo u narednim godinama ostvariti još bolje rezultate, “ zaključio je Deđanski.

Projekat EmBuild finansira Evropski program za razvoj nauke Horizon 2020, a podržava Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. U Srbiji, kao član međunarodnog konzorcijuma u kojem učestvuju partneri iz: Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Nemačke i Belgije, projekat sprovode Arhitektonski, Mašinski i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu.

Rezultati ovog projekta biće značajni inputi u izradi Nacionale strategije obnove zgrada, što je jedna od prioritetnih obaveza prema Energetskoj zajednici, čiji je potpisnik i Srbija. “U proteklih dve i po godine, u bliskoj saradnji sa 24 opštine i komunikaciji sa svim opštinama koje su članice Stalne konferencije gradova i opština, mi smo se bavili prikupljanjem podataka i izradili tri uzorna modela koji će moći da koriste sve opštine u planiranju obnove javnih zgrada po principima energetske efikasnosti,“ objasnila je profesorka Jovanović Popović i dodala:” U nekim opštinama je dosta toga i urađeno. Opština Ivanjica, naprimer, je novac ostvaren uštedom, nakon energetski efikasne obnove javnih zgrada, upotrebila za izgradnju Centra za dijalizu. Jedan od ciljeva našeg projekta i ove, završne konferencije, je bio upravo da se istaknu takva pozitivna iskustva i razmene mišljenja o najboljim strategijskim pristupima u obnovi javnih zgrada po principima energetske efikasnosti.”

Tema energetske efikasnosti ostaje u fokusu i dan nakon ove konferencije – 8. juna, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru Nemačke razvojne saradnje, u Hotelu Envoy u Beogradu, organizuje regionalni skup kojem će prisustvovati predstavnici resornih ministarstava iz šest članica Energetske zajednice.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here