Engleski jezik i sertifikati – vrste i značaj

Engleski jezikUčenje stranih jezika korisno je iz više razloga, a prilikom apliciranja za inostrane stipendije, brojne studijske programe, seminare ili konferencije, neophodan vam je dokaz vladanja traženim jezikom. Engleski jezik je jedan od najzastupljenijih, stoga vam u nastavku predstavljamo međunarodno priznate ispite engleskog jezika.

 

TOEFL je američki ispit engleskog jezika. Polaganje ovog ispita neophodan je preduslov za upis na većinu, kako američkih koledža i univerziteta, tako i evropskih. Takođe, mnogi inostrani programi za davanje stipendija podrazumevaju položen TOEFL ispit. U Srbiji se polaže isključivo u internet verziji, a može se polagati u Nišu, Beogradu i Subotici po ceni od 150 evra. S obzirom da se polaže na računaru i sve je vremenski ograničeno, poželjno je da uradite simulaciju polaganja kod kuće. Polaganje traje četiri sata. Fakulteti sami određuju minimalni neophodan broj bodova potreban za upis koji podrazumeva ujednačeno vladanje svim jezičkim veštinama (slušanje, pisanje, razumevanje i govor). TOEFL sertifikat validan je dve godine od trenutka njegovog izdavanja.                                                           .                                                      

IELTS test je veoma sličan TOEFL testu, s tim što se polaže na papiru, a usmeno izražavanje se polaže uživo. Polaganja organizuje Britanski savet, cena je 150 evra i ispit važi dve godine. Univerziteti i poslodavci širom Evrope, uključujući i Veliku Britaniju, Australiju, Novi Zeland, Kanadu i SAD, priznaju IELTS kao dokaz o stepenu poznavanja engleskog jezika. Važna napomena je da od jula 2014. godine britanski univerziteti više ne priznaju TOEFL.

Sertifikati

FCE (First Certificate in English) je viši srednji nivo Kembridž ispita iz engleskog jezika. Ovaj sertifikat je prihvaćen kao dovoljna potvrda znanja za zaposlenje i određene studijske programe širom Evrope, Ujedinjenog Kraljevstva, ali i svuda u svetu.                                                                       
CAE (Certificate in Advanced English) je namenjen svim studentima koji žele studirati u inostranstvu, kao i poslovnim ljudima koji žele dokaz o izuzetno visokom stepenu vladanja engleskim jezikom. Sve veći broj poslodavaca od svojih zaposlenih zahteva polaganje upravo CAE ispita koji je priznat od strane najvećih svetksih kompanija i gotovo svih univerziteta i koledža u svetu.                                                                                
CPE (Certificate of Proficiency in English) je najviši nivo Kembridž ispita engleskog jezika. Namenjen je onima koji koriste engleski u profesionalne i akademske svrhe. Ovaj sertifikat priznaje većina univerziteta i koledža širom sveta, kao dokaz o nivou znanja potrebnom za pohađanje kurseva visokog obrazovanja ili postdiplomskih studija. Gotovo svi poslodavci u svetu priznaju ovaj sertifikat.                                                      

                                                                                        
Navedeni kembridžovi ispiti zvanično važe doživotno, dok vas u praksi institucija ili poslodavac gde prilažete sertifikat mogu pitati da ispit ponovo polažete posle većeg broja godina.
Na internetu možete naći materijal za vežbanje i simulacije za polaganje ovih testova. Važno je znati da su ovo jedini zvanični sertifikati engleskog jezika i sertifikati privatnih škola ne mogu ih zameniti.

Izvor: omladinskenovine.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here