EUROBOT Međunarodno takmičenje mladih iz robotike

EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih iz domena robotike, studenata i srednjoškolaca, koje se održava godišnje na nacionalnom i kontinentalnom nivou. Ove godine održaće se 23. aprila u holu Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Princip takmičenja je takav da svaki tim pravi jednog ili dva robota koji tokom meča od 90 sekundi moraju potpuno autonomno da rešavaju zadate zadatke (pomeraju predmete, gomilaju ih jedne na druge, vade predmete iz vode…). Meč uključuje dve ekipe i nije dozvoljeno oštetiti protivnika.

Da bi mogli da učestvuju na takmičenju roboti moraju da prođu detaljnu proveru ispunjenosti tehničkih zahteva i dokazivanja performansi tzv. homologaciju. Pravila i temu za ovogodišnje Eurobot možete pogledati na zvaničnom sajtu.

EUROBOT

Prvo takmičenje održano je 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, a na prošlogodišnjem tamičenju okupilo se 50 ekipa iz 31 zemlje. Predstavnici Srbije su učestvovali 16 puta i uvek su imali zapažen uspeh.
Kod nas se ove godine očekuje oko 20 timova u Eurobot Open kategoriji i još desetak u Eurobot Junior kategoriji (sve je isto samo mogu daljinski da upravljaju robotima).

DSC_4088...
Tokom takmičenja timovi i roboti nalaziće se u boksovima ispred sale za takmičenje tako da će svi zainteresovani moći da razgovaraju sa članovima tima i upoznaju se sa robotima.

Ono što je zanimljivo da takmičenje ne nosi nikakvu nagradu, mladi ljudi prave robote iz ljubavi i želje za znanjem.

Jedan od timova koji će predstavljati Srbiju na takmičenju je APE.Robotics. APE.Robotics se okupio pre tri godine i od tada intenzivno raste. Tim broji dvadeset članova koji su studenti i studentkinje Mašinskog, Elektrotehničkog, Računarskog i Fakulteta tehničkih nauka i učenici srednje Politehničke škole.

Većina članova tima se poznaje iz Istraživačke Stanice Petnica sa seminara Primenjene Fizike i elektronike gde su, kao srednjoškolci učestvovali na samostalnoj izradi naučno-istraživačkih projekata, tokom celog školovanja.

Tim jako puno radi i na promociji samostalnog organizovanja mladih na ovom polju. Često gostuju u gradovima širom Srbije sa idejom da prošire EUROBOT takmičenje i da motivišu još više mladih da se uključe u jedan zanimljiv multidisciplinarni projekat.

Gavrilo Andrić, jedan od prvih članova APE.Robotics-a, misli da je sjajno što pre ući u ovako nešto, jer se na primeru najbolje uči. Kako kaže, oni su naučili kako da pristupaju problemu koji je jako složen, kako da pedantno kodiraju i vode računa da sve bude verzionisano i dokumentovano, i još mnogo toga za šta formalno obrazovanje ne daje mogućnost.

DSC_4088...
Prisustvo EUROBOT takmičenju je besplatno i otvoreno za sve posetioce, a svoje prisustvo možete potvrditi ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here