Eurobot Srbija: na međunarodno takmičenje tri tima

Eurobot Srbija – Nacionalno prvenstvo mladih iz robotike Eurobot održano je tokom vikenda u amfiteatru Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu. Tri tima iz Srbije su se kvalifikovala za međunarodno takmičenje Eurobot koje će se od 11 do 12. juna 2016. održati u Parizu


Prema rečima Jovice Tasevskog, asistenta na Fakultetu tehničkih nauka i jednog od organizatora domaćeg prvenstva, svi učesnici su od sudijskog komiteta u oktobru dobili pravila i od tada se aktivno pripremali.

Eurobot Srbija
foto Izvor: http://www.najstudent.com

Naši studenti veoma vredno rade na ovim robotima. Imamo 18 prijavljenih timova, od toga je njih 15 prošlo fazu homologacije gde su pokazali da je robot autonoman, da može da završi meč i da postigne poene za 90 sekundi, i da može da izbegnu sudar sa protivničkim robotom. Takmičenje se odvija na stolu dimenzije 2×3 metara, sto je dekorisan tako da izgleda kao plaža. Zadatak je školjke dovući na početnu poziciju, zatvoriti vrata od kabine za presvlačenje, pomoću elemenata peska napraviti zamak i pecati plastične ribice iz bazena i ubaciti ih u mrežu. Igra se pet rundi, posle sledi polufinale, finale i meč za treće mesto. Pobednik je onaj koji je postigao najviše poena. Ove godine su učestvovali studenti sa novosadskih i beogradskih fakulteta, i po jedna srednjoškolska ekipa iz Novog Sada i Kragujevca – rekao je Tasevski.

Prva tri mesta na takmičenju Eurobot Srbija pripala su timovima:
1 M41+  , FTN Novi Sad
2. Memristor, FTN Novi Sad
3. MBS, FTN Novi Sad

Na Eurobot takmičenju predstavnici Srbije su učestvovali već 16 puta i uvek imali zapažen uspeh (2003. godine osvojeno je peto mesto u Evropi, 2006. godine su tri ekipe iz Srbije zauzele treće, šesto i jedanaesto mesto, 2012. godine treće i četvrto mesto, a prošle godine takmičari iz Srbije su ponovo bili četvrti) što Republiku Srbiju svrstava u red veoma uspešnih zemalja.

Paralelno sa ovim takmičenjem održan je i Eurobot junior, gde je nastupalo 13 ekipa čiji takmičari ne mogu biti stariji od 16 godina. Roboti juniora nisu morali biti autonomni već su sa njima upravljali preko daljinske kontrole i tako izvršavali zadatke.

Eurobot je globalna organizacija (organizuje međunarodno takmičenje iz robotike)  u kojoj  države imaju svoje nacionalne komitete. Najbolji sa nacionalnih prvenstava odlaze na međunarodno takmičenje.

Izvor: http://www.najstudent.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here