EXIT fondacija pokreće uređenje dela Petrovaradinske tvrđave

Petrovaradinska tvrđava kao kulturno-istorijski spomenik od nacionalne važnosti i jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u regionu počinje da dobija novi izgled. EXIT fondacija pokrenula je uređenje dela Petrovaradinske tvrđave na „Hornverku“, a prva faza radova, koja obuhvata rekonstrukciju Opservatorije, tj. objekta Male stražare, već je počela u saradnji sakompanijom NIS, uz podršku Grada Novog Sada iZavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.Opservatorija se nalazi u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku. Ovaj deo najvećeg utvrđenja u našoj zemlji predstavlja važan objekat od kulturnog značaja, čijom će se obnovom doprineti ponudi celokupnog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, kao i turističkoj ponudi Novog Sada.

Misija EXIT fondacije je da unapredi i sačuva Petrovaradinsku tvrđavu, kao najznačajniji istorijski, kulturni i turistički objekat Novog Sada.Predsednik UO EXIT fondacije, Ivan Petrović, smatra da je jedan od osnovnih zadataka Exitove društvene odgovornosti briga o Petrovaradinskoj tvrđavi: „EXIT godinama unazad radi na promociji Tvrđave u cilju njenog postavljanja kao istaknute kulturno-istorijske turističke destinacije u Evropi. Aktuelni radovi samo su jedan u nizu koraka koji će u narednom periodu biti preduzeti da simbol Novog Sada i EXIT festivala dobije novi sjaj.“

Partner Exit fondacije na ovom projektu je Naftna industrija Srbije, koja kroz program “Zajednici zajedno” doprinosi unapređenju života u 12 gradova i opština u kojima posluje kompanija.NIS kao višegodišnji saradnik Exit fondacije, podrškom projekata poput obnove Petrovaradinske tvrđave, želi da doprinese očuvanju i obnovi kulturno-istorijskog nasleđa Novog Sada. U isto vreme, ulaganjem u održive projekte, kompanija doprinosi poboljšanju kvaliteta života zajednice u kojima posluje, kao i promociji istinskih vrednosti.

Mala stražara je izgrađena u prvoj polovini XVIII veka i za vreme vojne uprave imala funkciju stražare i prijavnice, a sada je ovaj prostor dodeljen na korišćenje Astronomskom društvu Novog Sada, unutar koje je Opservatorija. U nedostatku finansijskih sredstava za održavanje, stanje Opservatorije je alarmantno i zahteva neophodnu obnovu.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada,Mr Siniša Jokić, napomenuo je da sesveobuhvatni konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi Male stražare na Hornverku Petrovaradinske tvrđave rade prema projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada: „Projekat je prvenstveno predvideo sanaciju krova i fasada, ali i uređenje enterijera, kao i neposredne okoline popravkom trotoara i odvoda atmosferske vode. Stražara je jedna od tri ukupno sačuvane u okviru granica ovog kulturnog dobra, te je njena obnova utoliko značajnija za Petrovaradinsku tvrđavu.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here