EXIT proslavio evropsku titulu pred prepunim trgom u Novom Sadu

 

 

Novi Sad je još jednom pokazao da je istinska Evropska prestonica kulture – obeležavanje Dana pobede nad fašizmom, koje svakog 9. maja okupi veliki broj građana, ove godine bilo je najveće do sada, jer je pored Dana Evrope proslavljena i evropska titula EXIT festivala! Slavilo se na prepunom centralnom trgu uz koncerte omiljenih domaćih i regionalnih bendova, a žurka je nastavljena u klubu The Quarter koji su krcatim celu noć držali techno zvezda iz Normandije, te rezidenti mts Dance Arene i No Sleep Novi Sad bine. Istinska festivalska atmosfera prenela se i na ulice grada, koji je vrveo od ljudi od popodnevnih časova, pa sve do jutra.

Za mnoge ljubitelje dobrog provoda Novi Sad je već godinama unazad obavezna destinacija za 9. maj, zahvaljujući manifestaciji Ritam Evrope! u organizaciji Studentskog kulturnog centra, koja je i ovaj put premašila očekivanja! Nezaboravan provod počeo je već prvim nastupom večeri, zahvaljujući novosadskom bendu Tri Kapljice. Energija koju ovaj „all-girl“ pank sastav isijava očekivano je bio idealna uvertira za ostatak večeri, te su Novosađani okupljeni na trgu oduševljeno pozdravili i njujorški The Toasters, a ska melodije ovog sastava terale su sve prisutne na pokret! Nakon ovih energičnih nastupa, na scenu su istupili miljenici ovdašnje publike, riječki rokeri Let 3, poznati po zaraznoj atmosferi koju stvaraju na koncertima! Veče je zaokružio koncert Disciplin A Kitschme, a Koja i ekipa još jednom su pokazali zašto već decenijama vladaju rok muzikom.

Dok je još trajao žestoki program na Trgu Slobode, u duhu proslave Exitove titule u klubu The Quarter je počela da se „zakuvava“ žurka koja je dokazala da tehno nije rezervisan samo za vikend! The Quarter je bio tesan za sve ljubitelje dobro poznate atmosfere mts Dance Arene EXIT festivala, a prvi majstorski nastup večeri, Dušan Nikolić b2b Runy, nagovestio je da će žurka trajati do jutra! Raspoloženi ljubitelji elektronske muzike nakon njih oduševljeno su pozdravili i sarajevski duo After Affair, a njihova tech-house kombinacija držala je energiju na najvišem nivou i pripremila sve prisutne za zvezdu večeri i lidera francuske elektronske scene Zadiga. Ovaj tehno bard oduševljeno se odazvao na poziv EXIT festivala i stigao pravo iz Normandije u klub Quarter da uveliča slavlje povodom osvojene titule, a publika ga je dočekala ovacijama. Njegov set teleportovao je fanove u underground klubove Francuske. Nakon Zadiga, na scenu su istupili stubovi novosadske tehno scene, Avoid i Klaus, koji su pred i dalje euforičnom publikom predstavili sjajan b2b set koji je trajao do zore!

Povodom Dana pobede, tokom jučerašnjeg dana u Studiju M održana je konferencija u organizaciji Fondacije Novi Sad 2021 koja je za temu imala održivost kulturnih prostora. Međunarodna konferencija „Neutralno“, koja se i danas nastavlja, okupila je menadžere nekih od najuspešnijih kulturnih prostora iz Evrope i okolnih zemalja, kao što su Nemačka, Austrija, Francuska, Švedska, Italija, Slovenija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija. Konferencija se realizuje uz podršku EUNIC klastera, Gete instituta, Ambasade Švedske u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma i Francuskog instituta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here