Fakulteti će određivati broj rokova

Visokoškolske ustanove će samostalno odlučivati o broju ispitnih rokova, izjavio je danas ministar prosvete Srđan Verbić, navodeći da će uslovi za odlazak u penziju zaposlenih u prosveti biti usklađeni sa Zakonom o radu.

broj rokova

Obrazlažući izmene Zakona o visokom obrazovanju u Skupštini Srbije, Verbić je rekao da su u oktobru prošle godine vođeni višesatni razgovorima sa studentima nakon cega je vlada donela zaključak i obećala da broj ispitnih rokova neće biti definisan zakonom, nego će o tome odlučivati same visokoškolske ustanove.

Predlog ministarstva i vlade jeste da se aktima visokobrazovanih ustanova definiše broj ispitnih rokova, rekao je ministar.

Govoreći o bodovima za upis naredne godine studija, Verbić je rekao da je to 48 bodova, iako je manje nego što su realna očekivanja i što Bolonjski proces podrazumeva.

– S obzirom da smo ranijih godina dozvoljavali da se u sledeću godinu prelazi sa 48 bodova, ostaje nam nedoslednost ukoliko budemo sada insistirali da to bude 60, kaže ministar.

Izmenama zakona o visokom obrazovanju, Verbić kaže da se utvrđuje granica za završnu godinu kada studenti mogu da računaju na apsolventski staž. Izmenama tog zakona predviđeno je da studenti upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2006/2007. pa sve do školske 2012/2013. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija. Verbić je, obrazlažući poslanicima izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, naveo je da se ta izmena odnosi na uslove za odlazak u penziju prosvetnih radnika i da je reč o usklađivanju sa Zakonom o radu.

 

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here