Filmovi koji su obeležili 2014.godinu

  2014. godina je bila prepuna kvalitetnih i zanimljivih filmskih ostvarenja. Ako ne znate šta da radite večeras, ušuškajte se, spremite kokice i pogledajte neki od 10 najboljih filmova ove godine, po izboru tima Portal Mladi.

  Redosled, naravno, ne uzimajte k srcu, jer to nije svrha ove liste, jer sam redosled ne predstavlja umetničku i vrednosnu težinu samih filmova.

  Bilo kako bilo, evo naših omiljenih filmova prikazanih u 2014. godini:

   

  1. HOBIT – BITKA PET ARMIJA

  Hobbit – the Battle of Five Armies

  Režija: Piter Džekson
  Uloge: Martin Frimen, Ian Mekelen, Orlando Blum

  Poslednji film iz najbolje trilogije na svetu. Spektakularan i emotivan. Filmska bitka koja traje skoro sat vremena. Kraj sage o hobitima. Među najgledanijim filmovima 2014. u Srbiji, ali i u svetu. To vam govori sve.

  2. ONA

  Her

  Režija: Spajk Džounz

  Uloge: Hoakin Finiks, Ejmi Adams, Runi Mara, Olivija Vajld, Skarlet Džohanson

  Nema boljeg razloga od objašnjenja od: svet danas.

  Živimo u svetu tehnologije i sve nam je na dohvat ruke i lako nam je da se izgubimo u vrtlogu imaginacije. Preispitivanje šta je zapravo egzistenicija i šta je važnije: ,,lepa reč ili iskren dodir?” je neizostavno razmišljanje posle pogledanog flma.

  3. MI SMO NAJBOLJE!

  Vi är bäst! (We are the best!)

  Režija: Lukas Mudison
  Uloge: Mira Barkhamar, Mira Grosin, Liv Le Mojn

  Duhovit, nežan i veoma šarmantan švedski film koji nam prikazuje tj. podseća nas na detinjstvo, bezbrižnost, nestašluke, sreću ali i bunt. Impresivan film o tri veoma uporne tinejdžerke koje žele da vrate punk na scenu osnivajući svoj bend, iako ne znaju da sviraju nijedan instrument. Ovo nije film o uspehu već o stavu.

  4. 20.000 DANA NA ZEMLJI

  20,000 Days on Earth

  Režija: Ijan Forsajt, Džejn Polard

  Uloge: Nik Kejv, Suzi Bik, Voren Elis, Kajli Minog

  Jedinstveni autobiografski film o Nik Kejvu. Švenk jednog dana u životu legendarnog pevača. Ispričan prilično lično, u stilu intervjua, Nik objašnjava i otkriva sve što smo hteli da znamo. Bez ikakvog skrivanja i ulepšavanja, on priča svoju priču u koju nas uvlači sjajnim kadrovima.

  Jedan od boljih autorskih filmova, jer je autentičan.

  5. RITAM LUDILA

  Whiplash

  Režija: Demijen Šazel
  Uloge: Majls Teler, Dž. K. Simons, Pol Rajzer

  Moćna muzička drama koja je dobitnik glavne nagrade ovogodišnjeg Sandens festivala. Ovo efektno delo opisuje turbulentan odnos profesora i učenika, džez bubnjara, koje sjajno tumače Teler i Simons. Iako se od priče u kojoj neko uči da svira bubanj ne očekuju uzbuđenja, to za ovaj film ne važi. On je i studija karaktera koja u sebi ima elemente agresivne ekspresivnosti. Gledalac, od početka do kraja, ne zna u kom trenutku će se drama završiti.

  6. PLAVO JE NAJTOPLIJA BOJA

  La vie d’Adèle

  Režija: Abdelatif Kešiš
  Uloge:
  Lea Sejdu, Adel Eksarčopulos

  Osim što je jedan od najkontraverznijh filmova ove godine, može se reći da je i najkontraverznije ostvarenje u evropskoj kinematografiji.

  Film opisuje život i preokret jedne petnaestogodišnjakinje Adel koja upoznaje izuzetnu devojku plave kose koja joj menja čitavu percepiju shvatanja sveta, počev od seksualnosti pa sve drugo.
  Zanimljivo je da zbog želje da što vernije prikaže realan, necenzurisan život, Kešiš na snimanju nije angažovao frizere i šminkere. Iskoristio je i mnogo nezvaničnog materijala, snimljenog dok glumci nisu znali da je kamera uključena.

  7. MEĐUZVEZDANI

  filmovi

  Interstellar

  Režija: Kristofer Nolan
  Uloge: Metju Mekonahi, En Hatevej, Džesika Čestein

  Veličanstveni spektakl epskih razmera. Nolanov film za široke narodne mase nije samo inteligentan, već je i emotivan, moćan, a na trenutke i veoma kompleksan. Nateraće vas da razmišljate o svemiru, dimenzijama, porodici ali i o smislu života. Ovo spektakularno ostvarenje prosto traži od vas da formirate neko lično mišljenje.

  8. THE GRAND BUDAPEST HOTEL

  Režija: Ves Anderson

  Uloge: Rejf Fajns, TildaSvindon, Bil Marej, Adrijan Brodi

  Kralj simetrije Ves Anderson se uvek bavi izuzetno ozbiljnim temama, ali nikada to ne radi na ozbiljan način. Krimi priču je opisao kroz humoristične dosetke i adekvatna rešanja u takvim slučajevima. Okupio je istu ekipu glumaca, kao što uvek radi i ne greši.

  9. NEPOSLUŠNI

  filmovi

  The Disobedient

  Režija: Mina Đukić
  Uloge: Hana Selimović, Mladen Sovilj, Minja Subota

  Film koji je ove godine prosto očarao publiku. Debitantsko ostvarenje Mine Đukić, učesnik na Sandens festivalu. Priča o ljubavi, odrastanju i mladosti. Predivno drugačiji u svojoj jednostavnosti. Slobodan, hrabar, buntovan, nežan, emotivan.

  10. VELIKA LEPOTA

  filmovi

  La grande bellezza

  Režija: Paolo Sorentino

  Uloge: Toni Servilo, Karlo Verdone, Sabrina Ferili

  Osvojio je Oskara za najbolji inostrani film ove godine. To nije razlog zašto je obeležio 2014. godinu. Bavi se tematikom egzistencijalizma i kada počinjemo da mislimo da samo besposličarimo i životarimo. Grupa starijih ljudi, koji su prijatelji četvrtinu veka, rade isto što i tada samo 20 godina stariji. Na ironičan način, glavni lik nam priča priču čije je on deo, ali se ne slaže, već ravnodušno u njoj učestvuje.

  Autorke teksta:

  Dunja Petković i Tanja Canković

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here