Fizičari dokazali Ajnštajnove gravitacione talase

Gravitacione talase, zakrivljenost prostora-vremena, koje je pre jednog veka predvideo Albert Ajnštajn (Albert Einstein), osnivač opšte teorije relativiteta, fizičari su prvi put fiksirali u opservatoriji LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory).

Prema rečima naučnika, zakrivljenosti su nastale kao rezultat sudaranja dve velike crne rupe pre 1,3 milijarde godina (29 i 36 puta teže od Sunca) – toliko vremena je trebalo da ti talasi dosegnu do Zemlje.

Prvi put su talasi bili registrovani 14. septembra 2015. godine na dva detektora u opservatoriji LIGO, od kojih se jedan nalazi u Livingstonu u državi Luiziani (Livingston, Louisiana), a drugi u Henfordu u državi Vašington (Hanford, Washington), u Americi. O pronalasku koji je već nazvan jednim od najvećih u poslenjih 50 godina naučnici su govorili na konferenciji za štampu u Vašingtonu. Naučnici su uspeli da konvertuju talase u zvuk i da ga zapišu. Na konferenciji je takođe predstavljen i audio zapis. Prema mišljenju naučnika, podaci koji su dobijeni omogućavaju detaljnije proučavanje objekata kao što su crne rupe i neutronske zvezde, ali i da se prošire znanja o postanku vasione.

Postojanje gravitacionih talasa Albert Ajnštajn (Albert Einstein) je predvideo 1916. godine kao posledicu svoje teorije relativnosti, iako tada nije postojala tehnologija koja je mogla da dokaže ovu teoriju.

Izvor: vokrugsveta.ru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here