Fizička aktivnost vs. džeparac

Da li i na koji način fizička aktivnost može postati deo naše svakodnevnice, a da pritom ne izdvajamo novac od džeparca? Hajde da istražimo!

Do pre godinu dana fizička aktivnost nije uspevala da se izbori za svoje mesto u mom planeru. Međutim, onda je usledio devetomesečni boravak u Americi koji je pomrsio sve konce i moje navike okrenuo naglavačke. Vrativši se sa obraščićima i nekoliko kilograma viška, odlučila sam da počnem da vežbam svaki dan. Džeparac sam skupljala za putovanje, tako da nisam mogla da uplaćujem članarinu u teretani što me je podstaklo da istražim načine na koje mogu da budem fizički aktivna, a da pritom uštedim.

Rekreacija je danas neraskidivi deo svakodnevnice izuzetno malog broja mladih. Neki od razloga su školske i akademske obaveze, skupe članarine, manjak slobodnog vremena, neinformisanost, odsustvo motivacije i nerazumevanje koliko su rekreacija i razmrdavanje mišića važni – ne samo da bismo bili izdržljiviji, snažniji i spretniji već i za naš um.

Nekako se čini da sve što stavljamo na tas nasuprot rekreaciji i vežbanju, odnosi prevagu. Ako želimo da vežbamo najbolje je da idemo u teretanu ili počnemo da treniramo neki sport te da vežbe radimo sa nekim ko se u to najbolje razume, zar ne? Međutim, ne može svako od nas da priušti članarinu svakog meseca. Postoji uvek mogućnost da vežbamo sami, ali ono što često sputava je činjenica da većina nas zna kako pravilno da izvodi vežbe, niti koji je tip treninga za nas najbolji. Manjak informacija, novca, vremena, motivacije i znanja o svetu fitnesa i sporta mahom su glavni krivci zašto ideja o samostalnom vežbanju ostaje zavučena u ćoše, hvatajući prašinu.

Hajde da zajedno snažno oduvamo te čestice, zavirimo u svet rekreacije i istražimo načine kako da fizička aktivnost postane deo svakog našeg dana, a da za to ne moramo da izdvajamo od džeparca.

Podeliću sa vama nekoliko predloga i nadam se da će svako od vas pronaći neki vid aktivnosti koji mu je prijemčiv i koji će ga podstaći da obuje patike i uskoči u nove izazove.

Vreme koje izdvojite za fizičku aktivnost je dragoceno jer vežbanjem ne jačate samo svoje telo već i um. Ono vam daje polet, podstiče da energičnije obavljate svoje svakodnevne obaveze, lakše pamtite i skoncentrišete se.
  1. Da li si znao/la da je veliki broj vežbi i neiscrpan izvor motivacije da se pokreneš na klik od tebe? Moja preporuka su sledeće platforme i kanali: 
  • Fitness Blender – moj omiljeni izvor fitnes inspiracije. Reč je o svojevrsnoj fitnes platformi na kojoj možete pronaći najrazličitije treninge. Na sajtu je dostupan pretraživač u kome možeš odabrati opcije poput dužine trajanja treninga, prosečnog broja kalorija koje ćete sagoreti, delova tela za koju želite da radite vežbe, intenziteta i tip treninga (HIIT, joga, kardio, trening snage…), kao i opreme koja će vam biti potrebna za isti. Izbor je zaista raznovrstan i svako u skladu sa svojim nivoom fizičke spremnosti i interesovanja, kao i ciljeva zbog kojih vežba može pronaći nešto po svojoj meri. Video klipovi Fitness Blender-a imaju čak 400 miliona pregleda, a što je najbolje – potpuno su besplatni. Odaberite video, pritisnite play, pratite Danijela i Keli i zaradite svoj „Workout complete“.
  • trcanje.rs – Bilo da tek planiraš da počneš da trčiš, ili to uveliko činiš – trcanje.rs je mesto na kome možeš pronaći veliki broj korisnih informacija kao i planove treninga. Ne, još uvek nije kasno da počneš da se spremaš za Beogradski polumaraton.

  2. Sve to zanimljivo zvuči, ali ti tragaš za društvom – nekim ko će te podstaći da budeš aktivan i da rekreaciju učini zanimljivijom.

Drugaricu ili druga pod ruku i trk napolje! Ponesite tegiće, vijače i osmeh i krenite u fitnes avanturu! Možete trčati, vežbati, voziti bicikl, rolere – šta god vam padne na pamet. Neka vas loše vreme ne sputa, uvek možete organizovati i zajedničko vežbanje uz tutorijale sa interneta i napraviti neki vid takmičenja.

 3. Ukoliko želiš društvo, a niko od tvojih drugova ne može da ti se pridruži, bez brige. Postoje brojne mogućnosti i grupe kojima se možeš priključiti, te sa njima vežbati.

Verujemo da si za udruženje studentske i omladinske fizičke aktivnosti (SOFA) već čuo/la. Reč je o udruženju koje studentima i omladini iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca omogućava da se besplatno bave nekom od preko 20 različitih sportskih aktivnosti. Njihov plan je da svoju delatnost prošire i na druge gradove Srbije. Više informacija o registrovanju i rasporedu aktivnosti pronađi klikom ovde.

Priključi se timu Beograđana koji svake nedelje ulice našeg glavnog grada upoznaju u trku, pripremajući se za polumaraton koji predstoji. Profesor sporta i fizičkog vaspitanja Igor Kovačević poziva sve zainteresovane da se pridruže njegovoj grupi trkača, a treninzi su besplatni. Više informacija možeš pronaći na stranici Živi zdravo.

Besplatno plivanje za studente u SC Tašmajdan – Od 15. marta do 10. juna sve što će vam biti potrebno da besplatno plivate na bazenu SC Tašmajdan biće indeks. Termini su svakog radnog dana od 14 do 15 časova.

   3. Ima li šta lepše od rekreacije u prirodi?

Ada ciganlija, staze Novog Beograda, Košutnjak samo su neki od predloga za rekreaciju biciklom, rolerima ili trčanje. Par krugova oko Ade i trčanje kroz šumu zvuče primamljivo, zar ne? Još uvek nisi počeo da se obuvaš? Šta čekaš?

  4. Lepo vreme se polako šunja, pozivajući te na košarku ili fudbal sa društvom iz kraja.

Organizuj sa drugovima mali turnir u nekom od grupnih sportova (dobra ideja je i odbojka na pesku), spoji fizičku aktivnost sa druženjem i boravkom u prirodi i učini je tako još zanimljivijom!

fizicka aktivnost

  5. Kada god ti se ukaže prilika, idi peške. Siđi iz autobusa neku stanicu ranije i razmrdaj svoje noge. 

  6. Svakodnevne kućne aktivnosti pretvori u prave male fitnes izazove.

Sve što ti je potrebno su patike na nogama, dobar ritam i spremanje/vežbanje može da počne. Dok greješ ručak, uspinji se na prste i pulsiraj. Uradi par čučnjeva dok brišeš prašinu, đuskaj dok usisavaš, a umesto da koračaš, radi iskorak. Pospremanje kuće i kuvanje nikada nisu bili tako zanimljivi!

Kao što vidiš, mogućnosti za besplatnu rekreaciju su brojne i svako može pronaći nešto u skladu sa svojim preferencijama, izdržljivošću i vremenom koje je spreman da fizičkoj aktivnosti posveti. Razmotri naše predloge, istražuj, pronađi ono što bi ti najviše prijalo, a onda obuj patike, flašicu vode u ruke i avantura može da počne!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here