Godina preduzetništva, godina mladih privrednika

Panel diskusijom svečano je otvoren forum mladih u prostorijama Privredne komore Srbije. Prvi dan protekao je u sajamskoj atmosferi, dok je drugi dan bio posvećen radionicama.

Privredni forum mladih

Početak ove radne nedelje obeležilo je otvaranje Privrednog foruma mladih. Organizatori ovog događaja želeli su da u godini preduzetništva povežu studente, članove akademske zajednice i preduzetnike.Tačno u podne pod nazivom Mladi kao potencijala za razvoj preduzetništvaprivrednici na čelu sa Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije započeli su još jedan od događaja koji za cilj ima rešavanje problema nezaposlenosti. Pored gospodina Čadeža mogli su se čuti i Branko Kovačević  profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zatim Katarina Obradović Jovanović, zamenica ministra privrede, gospodin Željko Sertić i šefica kancelarije Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solorano.

Privredni forum mladih

Privredni forum mladih je neprofitna, nevladina organizacija čiji je krajnji cilj upošljavanje mladih akademskih građanina. Proteklih godina forum je bio podržan od svih važnijih institucija u zemlji. Spisak zvaničnika koji su podržali ovu manifestaciju je zaista dug, ali treba izdvojiti podršku predsednice Vlade Republike Srbije prof.dr Zorane Mihajlović, šefa delegacije EU u Srbiji gospodina Majkla Devenporta i više od dvadeset profesora, kao i petnaest eminentnih kompanija.

Partner bez kog ceo događaj nije izvodljiv je i Privredna komora Srbije. U svojoj dugoj tradiciji ova institucija povezivale je preduzetnike i davala im podsticaj za različite delatnosti. Takvim radom omogućavaju da Srbija postane prepoznatiljiva kao zemlja dobrih investacionih mogućnosti, pogodna za saradnju i ulaganja za evropske partnere.

Istaknuto je takođe da je tekuća godina, godina preduzetništva. Tokom protekla tri meseca država je pokretala niz projekata u okviru velikog paketa programa. Takvim ulaganjem pomažu svi preduzetnici koji započinju biznis ili imaju želju da svoje poslovanje unaprede, učvrste i osavremene. Projekti će biti nastavljeni tokom godine, a krajnji cilj je da ovo postane stalna praksa.

Privredni forum mladih

Prvog dana od 14 do 20 časova posetioci su imali prilike da se upoznaju sa kompanijama i kroz razgovor sa zaposlenima dođu do informacija vezanih za otvorene pozicije, prakse i programe. Svi zainteresovani mogli su priložiti i svoju radnu biografiju sa ciljem da postanu deo željene kompanije. Treba napomenuti da su svoje štandove na ovom sajmu imale kompanije Nis, Nelt, Telenor, Adecco, EY, Mainstream. 

Prvi dan obeležio je sajam zapošljavanja
Prvi dan obeležio je sajam zapošljavanja.Foto:Ivana Petković

Jedna od posetilaca bila je mladi inženjer Jelena Ristić. Prenosimo vam njene utiske.

Ovakve sajmove vidim kao priliku da pronađem zaposlenje, takodje smatram da mogu da upoznam druge mlade akademce i ostvarim mnogobrojne kontakte. Kao diplomac Poljoprivrednog fakulteta aktivno tražim posao već par meseci, jer se malo radnih pozicija na kojima bi mogla da prikažem svoje znanje i veštine.

Autor:Ivana Petković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here