Grad u krateru meteora – Nerdlingen

Da li ste nekada videli grad sagrađen u krateru koji je napravio meteorit i u kome su kuće izgrađene od sitnih dijamanata? Ukoliko niste, pravo je vreme da osetite čari Nerdlingenkoji je smešten upravo na takvoj lokaciji.

Panorama grada. Izvor: lepotaizdravlje.rs

Najpre se za ovaj grad mislilo da je sagrađen unutar vulkanskog kratera, ali su tokom 20. veka američki naučnici otkrili da se ipak radi o krateru meteora. Ovaj krater je nastao pre oko 14,5 miliona godina, i ima prečnik od oko 25 km. Meteor koji je ovde pao, udario je u naslage grafita i stvorio oko 72.000 tona sitnih dijamanata koji su korišćeni prilikom izgradnje stambenih objekata. Tokom 9. veka  na tom mestu nikao je Nerdlingen. Grad je svoj 1100. rođendan proslavio 1989. godine.

Gradski zid. Izvor: exomapia.ru

Tokom Tridesetogodišnjeg rata, Nerdlingen je bio lokacija dveju bitaka i danas je jedan od tri grada koji su opasani gradskim zidom. Pored zida, grad se može pohvaliti  i crkvom Svetog Đorđa čiji je zvonik „Danijel“ visok 60 metara i napravljen od specijalnog kamena (sujevit i brecia)  koji je nastao prilikom udara meteora .  Pored ovih atrakcija u gradu postoje još i Gradska kuća koja datira iz 13. veka,  crkva Sveti Salvador i nekadašnja srednjovekovna bolnica Spital.

Zvonik. Izvor: familienbayern.com

Grad je dom nekoliko muzeja: Bavarski železnički muzej, Gradski muzej, Muzej trenutaka (Augenblick museum) sa panoramama, čarobnim lampama, nemim filmovima, mehaničkim orguljicama, pijanolama, muzičkim kutijama i gramofonima. Takođe, u gradu je smešten i  „Ries krater muzej“  u kom se čuva „mesečeva stena“.

Muzej trenutaka. Izvor: db-service.toubiz.de

Nerdlingen je poznat i po jahačkim „Skarlet trkama“ koje datiraju još iz 15. veka. Ali i po dobro razvijenoj ekonomiji u oblastima mode (Strenesse), izdavaštva (C.H. Beck), proizvodnji antena (Kathrein), pivara (Ankerbräu). Kada je u pitanju sport, u gradu postoje dobre košarkaške ekipe, dok su u fudbalu tradicionalno najbolji. Najpoznatiji fudbaler koji je rođen u ovom gradu jeste Gerd Miler, po kome lokalni stadion i nosi ime.

Zima u gradu. Izvor: noerdlingen.de

Nerdlingen je opština u nemačkoj saveznoj državi Bavarska. Prema popisu iz 2010. godine u opštini živi oko 20.000 stanovnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here