Gruzija: Zemlja vina i planina

Na samoj granici između Evrope i Azije nalazi se teritorija na kojoj žive Kartveli a nama je ovo mesto poznatije pod imenom Gruzija.

Zbog duge istorije ove države, kao i zbog kultura koje su se smenjivale na ovim prostorima Gruzija u sebi krije pregršt istorijskih znamenitosti, priča, kao i ličnosti koje su ne samo menjale istoriju ove teritorije već i učestvovale u stvaranju svetske.

Izvor: Pixabay

Glavni grad Gruzije – Tbilisi

Tbilisi, kao glavni grad Gruzije, u sebi krije zgrade mnogih državnih institucija, koje su sagrađene pod uticajem vizantijskog stila. Kroz grad teče reka Kura koja ga deli na dva, a ovi delovi grada spojeni su mostom Mira. Da bi se lakše videla panorama postoji i žičara koja vodi putnike od centra do najviše tačke grada.

Kavkaz

Na severu Gruzije, na 1740 metara nadmorske visine, na planini Kavkaz, nalazi se gradić pod imenom Kazbegi. On je poznat po crkvi Gregeti trojstva koja se nalazi na 2170 metara nadmorske visine, kao i po glečerima koji se mogu videti sa ovog mesta.

kavkaz
Izvor: Pixabay

Josif Staljin, lider Sovjetskog Saveza, je rođen u Gori, gradu u centralnoj Gruziji. Tamo još uvek može da se vidi i kuća u kojoj je rođen, kao i Staljinov muzej u kome se nalazi i vagon kojim je Staljin putovao jer se plašio letenja.

Zemlja vina

Gruzija je zemlja vina i brendija od jabuke. Tradicija pravljenja vina je stara više od hiljadu godina, a mnoga poznata vina se prave od posebnih sorta grožđa koje se ne koriste u zapadnim zemljama. UNESCO je ovu tehniku pravljenja vina uveo u listu bitnih kulturnih nasleđa sveta.

Batumi

Pored Tbilisija, mesto koje najviše privlači turiste je glavna luka Gruzije – Batumi. Ranije je bila jedan od najbitnijih centara za izvoz vune, nafte, svile, mangana, a danas je prvenstveno letnje odmaralište.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here